Business Internaţional

Cel mai scump oraş din lume potrivit unui studiu

Oslo este cel mai scump oraş din lume potrivit unui studiu

Autor: Mădălina Dediu Panaete

17.09.2012, 17:03 6409

Oslo, capitala Norvegiei, este cel mai scump oraş din lume din lume, depăşind Zurich şi Tokio, însă rezidenţii centrului financiar al Elveţiei se bucură de cea mai mare putere de cumpărare, potrivit studiului anual al băncii eleveţiene UBS, citat de Thomson Reuters.

Studiul, care este făcut pe un eşantion de 72 de oraşe şi a examinat preţul unui coş cu 122 de bunuri şi servicii ajustat la fluctuaţiile valutare, arată că în Zurich sunt cele mai mari salarii medii şi cea mai mare putere de cumpărare. Indicele costului vieţii a fost calculat prin împărţirea preţului bunurilor la salariului net/oră din 15 sectoare.

Potrivit studiului, în Tokio sunt necesare nouă minute de muncă pentru a cumpăra un Big Mac, în timp ce în Nairobi, capitala Kenyei, este nevoie de 84 de minute. Locuitorii din Zurich trebuie să lucreze 13 minute pentru un hamburger, dar alte bunuri sunt relativ mai ieftine decât în Tokio, punând capitala Elveţiei pe primul loc în topul oraşelor cu cea mai mare putere de cumpărare din lume. "Lucrătorii din Zurich îşi pot cumpăra un iPhone după 22 de ore de muncă, în schimb în Manila, capitala Filipinelor, au nevoie de 20 de ori mai mult", au spus reprezentanţii UBS.

Muncitorii trebuie să lucreze din greu 42 de minute în Istanbul şi 29 de minute în Shanghai pentru un Big Mac, în timp ce în New York şi Hong Kong sunt necesare doar 10 minute. Cele mai ieftine locuri unde poţi locui sunt Delhi şi Mumbai. New York-ul a fost cel de-al şaselea cel mai scump oraş, în timp ce Moscova este situată pe locul 40, iar Shanghai pe 49.

Studiul a examinat şi timpul de muncă şi a descoperit că în Paris, Lyon şi Copenhaga programul de muncă este cel mai scump. Lucrătorii din Asia, Africa, Orientul Mijlociu şi America de Sud muncesc cel mai mult, peste 2.000 de ore pe an, potrivit aceluiaşi studiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO