Business Internaţional

Cel mai mare scandal de sănătate din Coreea de Sud: O multinaţională este acuzată că a vândut dezinfectanţi care au dus la moartea sau rănirea gravă a peste 500 de persoane. Poziţia oficială a companiei: Produsele au fost folosite strict în Coreea de Sud, nu au fost prezente în România

Cel mai mare scandal de sănătate din Coreea de Sud: O...

Autor: Ştefan Stan

06.05.2016, 17:23 1199

Unul dintre cele mai mari scandaluri din sănătate se desfăşoară în Coreea de Sud, unde din peste 500 de oameni au fost ucişi sau răniţi grav de dezinfectanţi produşi în afara standardelor, potrivit BBC. 

Una dintre companiile mari implicate este Reckitt Benckiser, o companie multinaţională din Marea Britanie, care are afaceri şi în România. Şeful Reckitt Benckiser şi-a cerut în mod public scuze pentru vânzarea unor dezinfectanţi legaţi în mod direct de decese în urma unor afecţiuni grave ale plămânilor în Coreea de Sud, scrie Financial Times.

Dezinfectanţii care au provocat moartea a peste 100 de persoane sunt utilizaţi pentru a steriliza apa folosită pentru curăţarea umidificatoarelor de aer. Acestea sunt aparate folosite în general pentru ”purificarea” aerului din încăpere, însă au şi aplicaţii medicale, folsoite în spitale pentru înbunătăţirea confortului pacienţilor, potrivit Reuters. 

În prima apariţie publică de la izbucnirea protestelor în Coreea de Sud şi de la cererea pentru un boicot împotriva companiei britanice de produse de gospodărie şi dezinfecţie, Rakesh Kapoor a spus că ”regretă profund” şi că ”îi pare foarte rău” pentru relele provocate.

Un sondaj de opinie din 2011 indica faptul că 8 milioane de coreeni folosesc în mod frecvent acest tip de dezinfectant. Dezinfectanţii în cauză au fost fabricaţi pentru Coreea de Sud şi nu au fost folosiţi şi în alte ţări. 

Kapoor a anunţat în cursul şedinţei anuale cu acţionarii din Londra că Reckitt a schimbat procedurile pentru a fi siguri că ”nimic asemănător nu se va mai întâmpla vreodată” şi a reiterat oferta de compensaţii pentru victime, scrie The Telegraph. 

Procurorii din Coreea de Sud investighează Reckitt şi alte trei companii domestice care produc agenţi sterilizatori, conectatea cu moartea a aproape 500 de persoane.

Financial Times aminteşte că în Australia s-a retras Nurofenul de pe piaţă. O curte de justiţie din Australia a decis ca patru tipuri de produse din gama Nurofen să fie scoase de pe rafturile farmaciilor, susţinând că producătorul britanic al acestora, Reckitt Benckiser, i-a indus în eroare pe consumatori

Poziţia oficială a companiei, după publicarea articolului: 

”Oxy a lansat gama de sterilizatoare umede în Coreea în anul 1996. La acel moment, pe piaţă mai erau o serie de producători de sterilizatoare umede.  În anul 2001, compania Oxy a intrat în portofoliul RB. În anul 2011, Centrul pentru Controlul Bolilor din Coreea de Sud a sugerat o legătură între sterilizatorul umed şi leziunea pulmonară, informaţie la care Oxy RB a reacţionat imediat şi a retras toate produsele respective de pe piaţă. Din acel moment, Oxy RB a luat parte la toate investigaţiile, potrivit unui anunţ al companiei.

Reckitt Benckiser spune despre caz că se referă strict la Coreea de Sud şi că sterilizatoarele umede Oxy nu au fost niciodată comercializate în România.

”Ne-am asumat întreaga responsabilitate pentru impactul pe care acest produs l-a avut asupra sănătăţii, provocând inclusiv decese în rândul populaţiei din Coreea de Sud,  şi deşi suntem conştienţi că nu mai putem repara dauna provocată, ne-am exprimat intenţia de a face tot ceea ce ne stă în puteri pentru a soluţiona aceste cazuri”, potrivit unui comunicat emis de companie. 

RB şi-a anunţat intenţia de a înfiinţa un Fond de Compensaţii destinat celor afectaţi direct de acest produs, fond ce va fi administrat de experţi independenţi, precum şi un Fond Umanitar destinat tuturor celor care consideră că au fost afectaţi de această situaţie, indiferent de elementul de cauzalitate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO