Business Internaţional

Cele mai bogate 25 de companii americane deţin peste jumătate din lichidităţile sectorului corporatist

Cele mai bogate 25 de companii americane deţin peste...

Autor: CătăIina Apostoiu

23.05.2016, 18:58 1057
Între timp, 99% din companiile Americii se scufundă în datorii, scrie MarketWatch.

Vechea zicală „bogaţii se îmbogăţesc, săracii sărăcesc“ tocmai a devenit realitate pentru companiile americane.

Un număr de 25 de companii ameri­cane non-financiare, echivalentul a 1% din sectorul corporatist, controlează peste ju­mătate din lichidităţile deţinute de întregul segment al companiilor americane non-financiare, relevă un raport al S&P.

Între timp, restul de 99% acumulează volume în creştere de datorii, raportul cash/datorie coborând în cazul lor la 15%, cel mai scăzut din ultimul deceniu. Acest lucru înseamnă că, excluzând cele mai bogate 25 de companii, o companie ame­ricană obişnuită deţine numai 15 cenţi în cash pentru fiecare dolar datorat.

Avuţia extremă a câtorva companii maschează cea mai pronunţată problemă de lichiditate din ultimul deceniu pentru marea majoritate a companiilor, potrivit lui Andrew Chang, analist la S&P. În condiţiile în care banca centrală ame­ricană se pre­găteşte să readucă do­bânzile de politică mo­netară la normal, povara record a dato­riilor ar putea duce la un vârf al defaul­turilor, constituind un risc masiv pentru in-vestitori, consumatori şi angajaţi, averti-zează Chang. Deţinerile totale de cash ale com­paniilor americane non-financiare au urcat la un nivel record de 1.840 mld. dolari.

Datoriile totale au atins 6.600 miliarde de dolari, iar cifra creşte rapid.

Numai în 2015, datoriile totale au crescut la aproximativ 850 miliarde de dolari, de aproximativ 50 de ori creşterea de 17 miliarde de dolari a deţinerilor de cash. Astfel, raportul cash/datorie a atins cel mai scăzut nivel din 2008.

Dintre cele 25 de companii care fac parte din procentul de 1%, primele cinci controlează aproape o treime din bilanţul total al lichidităţii. Acestea sunt Apple, cu lichidităţi de 215,7 miliarde de dolari, urmată de Microsoft, cu 112,8 miliarde $, părintele Google Alphabet cu 71,9 miliarde dolari, Cisco Systems cu 60,4 miliarde de dolari şi Oracle cu 52,3 miliarde de dolari.

Iar cei bogaţi s-au îmbogăţit şi mai mult, controlând acum 51% din lichidităţile totale.

Ce face procentul de 1% atât de diferit de restul celor 2.000 de companii?

Grupul este alcătuit din companii globale, în principal din sectorul tehnologiei, care generează lichidităţi semnificative din străinătate, potrivit raportului.

“Spre deosebire de cele 99%, poziţiile cash ale primelor 1% erau deja solide înainte de Marea Recesiune”, relevă raportul.

Totuşi, pe măsură ce companiile devin mai globale, acestea generează un procent mai mare de cash peste hotare. Astfel, acestea sunt supuse unor taxe de până la 35% la repatriere.

Nefiind dispuse să-şi repatrieze cash-ul generat în afară din cauza taxelor, companiile se confruntă cu deficite de lichiditate pe plan local, fiind astfel nevoite să emită din ce în ce mai multe titluri de datorie pentru a-şi finanţa necesităţile interne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO