Business Internaţional

Cele mai importante privatizări făcute în mandatul lui Margaret Thatcher

Cele mai importante privatizări făcute în mandatul lui...

Autor: Radu Bostan

08.04.2013, 19:38 756

Conservatorii britanici fuseseră dintotdeauna susţinătorii restrângerii rolului jucat de stat în economie, dar privatizările au început în forţă de-abia din 1983, după ce Margaret Thatcher a câştigat al doilea mandat de premier. Pe parcursul guvernării lui Thatcher, statul a renunţat pe rând la participaţiile în cele mai importante companii din portofoliu, de la principalul producător de petrol la distribuitorii de apă din oraşe.

 

1.         British Petroleum – privatizarea companiei petroliere a început în 1979 înainte ca Thatcher să vină la guvernare. Guvernul britanic şi-a vândut întreg pachetul de acţiuni în mai multe etape, între 1979 şi 1987. În prezent, grupul BP este deţinut de mii de acţionari individuali şi instituţionali concentraţi în special în Statele Unite şi Marea Britanie.

2.         British Rail – Cât timp a fost prim-ministru, Thatcher nu a fost de acord cu privatizarea în întregime a companiei naţionale de cale ferată, însă anumite divizii au fost vândute unor investitori privaţi. În 1993, succesorul lui Thatcher, John Major, a demarat privatizarea, încheiată în 1997.

3.         Administraţia Porturilor Britanice – Autoritatea care administra o parte dintre porturile Marii Britanii a fost integrată în 1981 într-o companie numită Associated British Ports Holdings. În 1983, guvernul a permis companiei să se listeze la bursa londoneză.

4.         British Airways – Formată în 1974 prin contopirea a patru operatori aerieni deţinuţi de stat, compania a fost vândută în 1987. Două decenii mai târziu, British Airways a fuzionat cu Iberia, cea mai mare companie de transport aerian din Spania.

5.         British Gas – Compania naţională de distribuţie a gazelor a fost listată în 1986. Populaţia a fost încurajată să intre în acţionariat printr-o campanie publicitară la scară largă. În prezent, British Gas face parte din grupul Centrica şi deserveşte 12 milioane de gospodării din Marea Britanie.

6.         British Steel – Formată în anii 60 pentru a reuni controlul statului în 14 mari întreprinderi siderurgice, compania a fost privatizată în 1988 după mai mulţi ani de pierderi. În 1999, British Steel a fuzionat cu un grup olandez, formând grupul Corus, preluat la rândul său de firma indiană Tata Steel în 2007.

7.         British Telecom – Cu origini în secolul 19, BT a făcut parte mult timp din compania naţională poştală a Marii Britanii. În 1980, British Telecom a devenit o firmă separată şi în 1984 a fost privatizată. În prezent, grupul BT are activităţi în peste 170 de ţări.

8.         Rolls-Royce – Divizia producătoare de motoare pentru avioane a celebrei companii a fost naţionalizată în 1971 şi revândută în 1987. Marca de automobile de lux a trecut prin mâinile grupului Volkswagen şi în prezent este deţinută de BMW.

9.         Serviciile municipale de alimentare cu apă – Cele din Anglia şi Ţara Galilor au fost vândute în 1989. Administraţiile apei din Scoţia şi Irlanda de Nord sunt şi astăzi în portofoliul statului.

10.        Dereglementarea pieţelor financiare – Supranumită "Big Bang", seria de reforme introduse de guvernul lui Thatcher au introdus tehnologia modernă pe bursa londoneză, au revoluţionat sistemul financiar britanic şi au conferit Londrei din nou titlul de capitală a finanţelor.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO