Business Internaţional

Cele mai importante săptămâni ale anului: Decembrie este luna în care BCE şi Fed ar putea începe să tragă lumea şi mii de miliarde de dolari în direcţii diferite

Preşedinta Rezervei Federale americane Janet Yellen este aşteptată să dea startul creşterii dobânzilor în SUA, iar preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi să extendă programul de achiziţii de active şi să ducă dobânzile şi mai în jos.

Preşedinta Rezervei Federale americane Janet Yellen este aşteptată să dea startul creşterii dobânzilor în SUA, iar preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi să extendă programul de achiziţii de active şi să ducă dobânzile şi mai în jos.

Autor: Bogdan Cojocaru

30.11.2015, 19:08 2419

Primele două săptămâni din decembrie, în care sunt progra­mate şedinţele de politică monetară ale celor mai puternice bănci centrale din lume, ar putea aduce cele mai importante decizii din acest an pentru pieţele financiare şi nu numai.

Ce se hotărăşte va stabili direcţia în care vor curge mii de miliarde de dolari, traiectoria cursului euro/dolar şi noi strategii în războiul monetar mondial.

Banca Centrală Europeană este aşteptată să decidă joi extinderea programului de achiziţii de active şi să ducă şi mai mult sub zero dobânzile de referinţă pentru depozite. Tot în această săptămână, în SUA va fi publicat poate cel mai important raport privind situaţia de pe piaţa muncii. Aceste date vor fi avute în vedere când strategii Rezervei Federale americane (Fed) se vor întâlni pe 15 şi 16 decembrie pentru a decide dacă majorează pentru prima dată în ultimul deceniu dobânda de politică monetară, aflată aproape de zero.

Tot pentru vineri este programată reuniunea reprezentanţilor Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), grup care prin supraproducţie saturează piaţa internaţională pentru a ţine jos preţurile ţiţeiului. Scopul lor este de a scoate din joc şi de a lovi producătorii supra­îndatoraţi din SUA şi pe cei din Rusia, un stat în recesiune al cărui buget depinde de veniturile din exportul petrolului şi gazelor naturale.

Dacă BCE şi Fed vor alege să meargă pe drumuri complet opuse (Fed şi-a oprit tiparniţele de bani în octombrie anul trecut), în centrul atenţiei va ajunge cursul euro/dolar. În ultimele zile euro s-a depreciat sub 1,06 dolari pe unitate. La începutul anului mulţi analişti credeau că euro poate ajunge în această perioadă la paritate cu moneda americană.

„Săptămâna aceasta poate deveni cea mai importantă a anului“, spune Marc Chandler, analist la Brown Brothers Harriman, citat de CNBC.

Unii analişti se aşteaptă ca raportul despre piaţa muncii din SUA să fie forţa care va mişca piaţa valutară, însă Chandler crede că BCE poate aduce surprize.

„Adesea preşedintele BCE Mario Draghi a surprins pieţele cu atitudinea sa favorabilă relaxării cantitative“, spune el. BCE şi-ar putea extinde programul de achiziţii de active în 2017 şi gama de active pe care le cumpără. BCE a lansat în martie un program de quantitative easing cu achiziţii de 60 de miliarde de euro pe lună care ar trebui să dureze până în septembrie 2016. Creşterea economică lentă şi inflaţia slabă sunt motive puternice pentru care BCE ar trebui să facă mai mult pentru a revigora economia.

În ceea ce priveşte SUA, deciziile nu sunt uşor de luat aici. Pe de o parte, dobânzile mici şi achiziţiile masive de active, lansate la puţin timp după ce economia a simţit loviturile crizei financiare, au distorsionat pieţele şi riscă să creeze bule speculative periculoase. Pe de alta, economia nu funcţionează la capacitate maximă. Mai mulţi indicatori sugerează că industria este în recesiune.

Michael Gapen, economist şef la Barclays, crede că raportul privind piaţa muncii din SUA ar trebui să fie „şocant“ de slab pentru ca Fed să nu majoreze dobânda. Ca el sunt mulţi analişti financiari şi traderi. Contractele futures arată că probabilitatea ca Fed să acţioneze în acest sens în decembrie a crescut de la 30% la mijlocul lunii octombrie la 78%, notează Bloomberg.

Însă managerii unora din marile companii internaţionale nu sunt la fel de convinşi. Doar 50% din cei 51 de directori financiari din Europa şi Asia intervievaţi de CNBC cred că Fed va majora dobânda în decembrie. Circa 27% dintre ei prezic ca banca centrala va acţiona mai târziu, în 2016. Directorii chestionaţi sunt de la companii precum Unilever şi Lenovo.

Peter Boockvar, analist la Peter Boockvar, crede că lumea ar trebui să privească mai departe de decembrie. „Cred că oamenii ar trebui să înceapă să-şi mute focusul de pe întâlnirea din decembrie deoarece Fed ca efectua majorarea aşteptată. În schimb, ei ar trebui să se întrebe dacă datele economice sunt suficient de bune pentru ca Fed să înceapă un ciclu cu multiple majorări de dobândă, şi nu să facă o singură majorare“, a explicat el.

 

Defaulturile corporative de pe pieţele emergente, la maximul ultimilor şase ani

Numărul companiilor de pe pieţele emergente care-şi anunţă intrarea în incapacitate de plată a datoriilor este în creştere puternică în condiţiile în care acestea, după ce au acumulat datorii ani la rând încurajate de costul mic al finanţării, se lovesc de condiţii economice din ce în ce mai grele, scrie Wall Street Journal. 

Aprecierea dolarului american agravează şi mai mult situaţia companiilor care s-au împrumutat în această monedă.  Defaulturile corporative din ţările emergente au atins cel mai ridicat nivel din 2009 în acest an, consemnând deja o creştere de 40% faţă de anul trecut, potrivit datelor S&P.

Pentru prima dată în ultimii ani, companiile de pe pieţele emergente intră în incapacitate de plată a datoriilor într-un ritm mai alert decât companiile americane. Tensiunile dintre companii şi creditorii acestora sunt şi ele în creştere. Multe companii aflate în dificultate îşi au sediul în Asia. În timp ce nivelul datoriilor pieţelor emergente ca întreg a crescut de cinci ori în ultimul deceniu, totalizând 23,7 mii de miliarde de dolari la începutul acestui an, cea mai mare parte a creşterii a venit din Asia emergentă. Acumularea datoriilor a survenit în condiţiile în care investitorii au plecat la vânătoare de randamente mai mari într-o eră a ratelor scăzute la dobânzi pe pieţele dezvoltate.

Între timp, companiile de pe pieţele emergente au fost nerăbdătoare să atragă fonduri pentru a se extinde în contextul în care economiile lor performau mai bine decât cele ale multor ţări dezvoltate.

Acum, situaţia se schimbă. Pe fondul apetitului în scădere al investitorilor şi al incapacităţii în creştere de a atrage capital în pofida dobânzilor scăzute, rata emiterii de obligaţiuni pe pieţele emergente a scăzut cu aproape 30% faţă de anul trecut.

Mulţi se aşteaptă ca volumul default-urilor să continue să crească anul viitor. Creşterea Chinei încetineşte, iar economiile care depind de această piaţă au probleme, în special pe fondul deprecierii monedelor locale. Costurile de finanţare cresc pentru multe companii odată cu reorientarea investitorilor către obligaţiuni americane.

În aceste condiţii, companiile şi ţările din lumea emergentă trebuie să ramburseze datorii de aproape 600 miliarde de dolari care vor ajunge la scadenţă anul viitor.

Unele companii îşi restructurează deja creditele şi obligaţiunile.

„Există un stress clar pe piaţă: Companiile cu businessuri mai puţin robuste şi datorii suferă şi vor continua să sufere“, afirmă Neil Macdonald, de la Kirkland & Ellis. Cătălina Apostoiu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO