Business Internaţional

Cele mai mari companii irlandeze încep să resimtă efectele dezbaterilor privitoare la Brexit

Cele mai mari companii irlandeze încep să resimtă...

Autor: CătăIina Apostoiu

22.03.2016, 13:07 491

Cele mai mari companii ale Irlandei încep să simtă efectele dezbaterii privitoare la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar acesta ar putea fi doar începutul a ceea ce ar putea însemna un posibil Brexit pentru întreaga Irlandă, scrie Bloomberg.

Temerile privitoare la rezultatul referendumului din iunie au contribuit la deprecierea cu 10% a lirei sterline în raport cu euro din noiembrie. Aproximativ 60% din companiile irlandeze exportatoare sunt deja afectate, potrivit unei asociaţii comerciale naţionale.

La aproape 100 de ani după separarea Irlandei de Marea Britanie în 1922, Marea Britanie rămâne cel mai important partener comercial al acestei ţări.

Brexitul reprezintă probabil cel mai mare risc individual la adresa economiei irlandeze, cu cel mai rapid ritm de creştere din zona euro. O eventuală ieşire a Marii Britanii din UE ar submina încrederea investitorilor în ţările membre mai fragile, aşa-numitele ţări periferice, printre care se numără şi Irlanda, susţine Guillermo Hermida, de la CaixaBank Asset Management.

Ryanair Holdings generează aproximativ 27% din vânzări din Marea Britanie şi va fi cel mai mare perdant irlandez, împreună cu compania din sectorul băuturilor C&C şi compania de produse agricole Origin Enterprise, potrivit unui studiu Investec.

Totuşi, impactul unui posibil Brexit nu ar fi în întregime unul negativ, în condiţiile în care Dublinul reprezintă o “alegere evidentă” pentru companiile financiare care ar încerca să se relocheze în urma ieşirii Marii Britanii din UE.

Nu toate companiile irlandeze ar avea de pierdut de pe urma deprecierii lirei sterline, iar Paddy Power Betfair, DCC şi Grafton ar avea chiar de câştigat. Toate cele trei companii au operaţiuni substanţiale în interiorul şi în afara Marii Britanii şi îşi raportează acum câştigurile în lire sterline.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO