Business Internaţional

Cele mai mari economii din zona euro merg în direcţii diferite

Cele mai mari economii din zona euro merg în direcţii...

Autor: Catalina Apostoiu

17.09.2019, 00:05 941

Franţa performează peste motorul de creştere german. Deocamdată.

Ani la rând, economia Germaniei a prosperat în condiţiile în care companiile sale au profitat de pe urma expansiunii comerţului mondial şi a libertăţii de a exporta. Franţa, pe de altă parte, cu o economie concentrată mai mult pe plan intern, a rămas în urmă. Acum însă poziţiile s-au inversat, scrie Financial Times. Într-un mediu caracterizat de ostilitate în creştere pe plan comercial, soliditatea serviciilor şi consumului intern ajută Franţa, în timp ce exporturile germane au de suferit de pe urma dependenţei ţării de China pentru maşini şi echipamente industriale.

Start-up-urile digitale ajută Franţa să-şi menţină o rată de creştere de aproximativ 1,3% pe an, în timp ce Germania flirtează cu recesiunea. Iar şomajul francez, deşi cu mult peste cel din Germania, a scăzut la minime pe 10 ani.

În timp ce Germania stagnează, Franţa devine mai antreprenorială. De peste trei ani numărul start-up-urilor franceze este în creştere puternică, în timp ce Germania asistă la un declin. Traiectoriile diferite ale celor mai mari două economii ale zonei euro au legătură în mare măsură cu structura lor diferită. Exporturile totale reprezintă 47% din PIB în Germania, comparativ cu numai 30% în Franţa.

„Fără îndoială, Franţa asistă la o tendinţă pozitivă în prezent, însă decuplarea celor două economii are mai degrabă legătură cu slăbiciunea economiei germane decât cu soliditatea celei franceze“, spune Katharina Utermohl, senior economist la Allianz. Iar comerţul celor două ţări cu China a urmat traiectorii diferite: în timp ce exporturile de bunuri de capital ale Germaniei sunt afectate de încetinirea celei de-a doua mari economii a lumii, exporturile franceze de bunuri de lux şi produse de larg consum accelerează.

De asemenea, Parisul şi Berlinul au adoptat abordări diferite privind politica economică şi reforma. Creşterea franceză este susţinută în parte de cheltuielile adiţionale şi reducerile de taxe de 25 mld de euro anunţate de preşedintele ţării. Agenda de reforme a acestuia ar putea susţine de asemenea performanţa superioară a Franţei, spun unii antreprenori şi economişti.

Germania între timp respinge deocamdată apelurile pentru stimulente fiscale.

Şi totuşi, s-ar putea ca performanţele superioare ale Franţei să nu fie de durată. Economiştii şi oamenii de afaceri avertizează că mai este cale lungă de parcurs din punct de vedere al reformelor, iar Germania rămâne o superputere industrială ale cărei probleme legate de comerţ s-ar putea dovedi temporare.

Un al motiv pentru care liderii de business francezi nu sărbătoresc încă este că Macron temperează ritmul reformelor pentru a nu-i stârni pe alegători înainte de alegerile din martie 2020.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO