Business Internaţional

Cele mai mari fonduri de hedging au băgat în buzunarele clienţilor 182 mld. $

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

02.03.2011, 23:45 151

Cele mai mari zece fonduri de hedging au generat câştiguri de 28de miliarde de dolari (20 mld. euro) pentru clienţi în cea de-adoua jumătate a anului trecut, cu 2 miliarde de dolari mai multdecât profitul net combinat al celor mai importante bănci: GoldmanSachs, JPMorgan, Citigroup, Morgan Stanley, Barclays şi HSBC,potrivit Financial Times.

Chiar şi cele mai mari dintre fondurile de hedging au numaicâteva sute de angajaţi, în timp ce cele şase bănci au un milion deangajaţi. Potrivit noilor date, primele zece fonduri au câştigat întotal 182 de miliarde de dolari pentru investitori de când au fostfondate, miliardarul George Soros fiind "cel mai productiv",obţinând 35 de miliarde de dolari pentru clienţi de când a creatQuantum Fund în 1973.

Însă fondul Paulson & Co al lui John Paulson se apropie decel al lui Soros ca fondul care a făcut cei mai mulţi bani pentruinvestitori, după ce a înregistrat câştiguri nete de 5,8 miliardede dolari în cea de-a doua jumătate a anului trecut.

Clienţii fondului lui Paulson au obţinut câştiguri de 32,2miliarde de dolari de la crearea acestuia în 1994, cea mai mareparte de când Paulson a anticipat criza subprime din 2007.

Datele provin dintr-o analiză despre cât câştigă de faptfondurile de hedging pentru clienţii lor, realizată de LCHInvestments, un investitor în fonduri de hedging condus de Edmondde Rothschild Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO