Business Internaţional

Cele mai mari rezerve valutare din lume au devenit o „povară grea“ pentru China

Cele mai mari rezerve valutare din lume au devenit o...

Autor: Liviu Popescu

13.05.2014, 00:00 1227
Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari la nivel mondial, au atins maximul istoric în primul trimestru, iar creşterea lor continuă a devenit o „povară grea“ pentru guvern deoarece poate duce la accelerarea inflaţiei pe termen lung, a avertizat premierul chinez Li Keqiang.

Rezervele valutare ale Chinei, cea mai mare economie emergentă a lumii, au crescut cu 130 de miliarde de dolari în primul trimestru la 3.950 de miliarde de dolari, un nou record, scrie agenţia Thomson Reuters.

Banca centrală chineză s-a angajat să menţină rezervele valutare la niveluri rezonabile, printre altele prin intervenţii mai puţine pe piaţa valutară. „Sincer vorbind, rezervele valutare ale ţării au devenit o mare povară pentru noi, întrucât aceste rezerve s-ar putea traduce în bază monetară, ceea ce poate afecta inflaţia“, a spus premierul. El a adăugat că din perspectiva Chinei, intervenţia directă a guvernului în economie ar putea întâmpina presiuni enorme dacă co­merţul va fi dezechilibrat. Oficialul s-a angajat să ia toate măsurile necesare pentru a reduce excedentul comercial al Chinei cu restul lumii.

Achiziţiile mari de valută străină făcute de banca centrală a Chinei, care intervin constant pentru a limita creşterea yuanului, pot contribui la mărirea bazei monetare şi pot alimenta astfel inflaţia, cu excepţia cazului în care banca centrală absoarbe surplusul de yuani injectaţi în sistem.

Banca centrală a trezit în ultimele săptămâni suspiciuni că ar fi contribuit la deprecierea yuanului în încercarea de a-i pedepsi pe speculatorii care au mizat pe aprecierea monedei chinezeşti.

Viceguvernatorul instituţiei Yi Gang a avertizat în noiembrie anul trecut că totalitatea costurilor pe care le implică deţinerea de rezerve valutare ar putea depăşi câştigurile obţinute din acestea atunci când rezervele depăşesc un anumit nivel.

Inflaţia din ultimele luni nu a avut un impact negativ asupra economiei Chinei, în condiţiile în care aceasta a încetinit, dar analiştii se aşteaptă ca presiunile să crească pe termen lung pe măsură ce guvernul slăbeşte controlul asupra pre­ţurilor utilităţilor şi resurselor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO