Business Internaţional

Cele mai vechi business-uri din lume care există şi în prezent. Prima firmă datează din anul 578, iar italienii se pot mândri cu o companie înfiinţată în 1526. Galerie FOTO

Kongo Gumi, Japonia

Cele mai vechi business-uri din lume

Autor: Greta Bogdan

18.11.2015, 18:38 4182

Kongo Gumi, Japonia, fondată în anul 578, este cea mai veche companie din lume specializată în construcţia templelor şi a clădirilor-monument. Compania are sediul în oraşul Osaka, al treilea din Japonia ca număr de populaţie şi a fost condusă de-a lungul a 40 de generaţii de urmaşii unei singure familii. În 2006, Kongo Gumi a intrat în procedura de lichidare şi a fost preluată de firma Takamatsu Construction (înfiinţată în 1917), funcţionând ca o filială deţinută în întregime, potrivit unui supliment realizat de FT, care scrie despre cele mai vechi afaceri din lume, care au rezistat până în prezent. 

Château de Goulaine, Franţa, un fost castel situat în apropierea oraşului Nantes, este casa celui mai vechi vin european îmbuteliat. Valea Loire este considerată cea mai veche afacere de familie din Europa.

Fabrica D`Armi Pietro Beretta, Italia, fondată în 1526, este cel mai vechi producător de arme de foc, iar în 1650 a inventat tunul cu încărcare prin chiulasă. Firma a aparţinut unei singure familii timp de aproape 500 de ani.

Nishiyama Onsen Keiunkan, Japonia, este un hotel de vară înfiinţat în anul 705. Hotelul de 35 de camere a fost condus de 52 de generaţii ale aceleiaşi familii, iar compania care îl operează este cea mai veche din lume.

Stora Enso, o companie fondată în 1288 prin parteneriatul Finlandei şi Suediei, care produce celuloză şi hârtie. Aceasta are sediul în Helsinki şi aproximativ 27.200 de angajaţi.

Banca Monte del Paschi di Siena a fost fondată în anul 1472 şi este a treia mare bancă din Italia, cu sediul la Siena, şi cea mai veche bancă “supravieţuitoare” din lume.

Cambridge University Press, UK, fondată în 1534, este cea mai veche editură din lume şi a fost înfiinţată de echivalentul unei carte regale de la Henry al VIII-lea.

Sumitomo, Japonia, fondat în 1590, este un grup care şi-a început activitatea în topirea cuprului, extinderea în minerit, textile, dar şi în alte domenii. A intrat în faliment după cel de-al Doilea Război Mondial, dar o parte cheie a sa, Sumitomo Corporation, a devenit una dintre cele mai mari case de tranzacţii generale.

Autenrieder, Germania, fondată în 1650, este o berărie care a aparţinut unei singure familii aproape de-a lungul întregii sale existenţe.

London Gazette, UK, este o publicaţie fondată în 1665, fiind şi cel mai vechi ziar englezesc care a supravieţuit de-a lungul vremii. A avut prima apariţie pe 7 noiembrie 1665 sub numele de Oxford Gazette, după ce Charles al II-lea şi-a mutat curtea regală la Oxford pentru a scăpa de Marea Ciumă din Londra.

Old Bushmills Distillery, UK, este o băutură alcoolică apărută în anul 1608. Licenţa de funcţionare a companiei a fost acordată de către regele James I în 1608, deşi societatea a fost înfiinţată oficial abia în 1784.

Sveriges Riksbank, Suedia, fondată în 1668, este cea mai veche bancă centrală, care înlocuieşte o bancă privată controlată de rege care se prăbuşise.

BNY (Banca Ney York) Mellon, US, fondată în 1784 de către americanul Alexander Hamilton şi a fost prima tranzacţie de pe Bursa din New York. În 2007 banca a fuzionat cu Mellton Financial Corporation. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO