Business Internaţional

Cele mai vulnerabile regiuni din lume, prezentate în premieră în două hărţi

Cele mai vulnerabile regiuni din lume, prezentate în...

Autor: Alin Motogna

25.02.2016, 16:39 1081

Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra acestor transformări, oamenii de ştiinţă americani au realizat o hartă, în care sunt evidenţiate locurile de pe Pământ vulnerabile la impactul produs de fenomenul încălzirii globale. Hărţile realizate se bazează pe informaţii obţinute în ultimii 14 ani.

Harta a fost concepută pe baza aşa-numitului "indice de sensibilitate al vegetaţiei". Acesta reprezintă o nouă metodă de măsurare a vulnerabilităţii mediului înconjurător, ce presupune folosirea mai multor surse de informaţii, obţinute, în cea mai mare parte, cu ajutorul sateliţilor.

Una dintre aceste surse se numeşte "indice de dezvoltare al vegetaţiei" şi are rolul de a analiza evoluţia zonelor cu vegetaţie de pe Glob, în fiecare an. Oamenii de ştiinţă coroborează informaţiile date de acest sistem cu date referitoare la posibilitatea ca în regiunile respective să se producă fluctuaţii rapide de temperatură, umiditate sau nebulozitate.

Impactul pe care îl produc fluctuaţiile climatice la nivelul fiecărei regiuni în parte diferă în funcţie de zone. Unele sunt extrem de vulnerabile la schimbările legate de umiditatea din atmosferă, pe când altele sunt afectate de evoluţia straturilor de nori, notează Descoperă.

În momentul în care cercetătorii au pus laolaltă datele referitoare la zonele acoperite cu vegetaţie şi cele trei tipuri de fluctuaţii care se produc la nivelul climei, a rezultat indicele de sensibilitate al vegetaţiei.

Dat fiind faptul că situaţia climei de pe Glob se află în continuă schimbare, oamenii de ştiinţă au nevoie de date actualizate, pentru a preconiza evoluţia pe care o vor avea factorii meteorologi descrişi anterior, în funcţie de regiunea în care au fost identificaţi. De exemplu, hărţile prezentate se bazează pe informaţii obţinute de-a lungul a 14 ani, însă observaţiile continuă şi astăzi, fapt pentru care indicii descrişi ar putea prezenta deja unele erori, scrie Descoperă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO