Business Internaţional

Celebrul inginer care a gândit maşinile fără şofer de la Google şi-a declarat falimentul personal, după ce a fost obligat să plătească o amendă de 179 milioane de dolari

Celebrul inginer care a gândit maşinile fără şofer...

Autor: Eduard Ivanovici

07.03.2020, 09:00 3703

Anthony Levandowski, fost angajat al Google ÅŸi Uber, ÅŸi-a declarat falimentul personal, după ce a fost amendat de o instanţă de judecată, trebuind să plătească 179 milioane de dolari, conform Straits Times.   

Levandowski a lucrat patru ani la Google înainte să îşi creeze propriul startup, urmând să se alăture ulterior gigantului de ride-hailing Uber.

O comisie de arbitraj a decis în decembrie că Levandowski, împreună cu un coleg – Lior Ron, s-a angajat în practici nedrepte şi înşelătoare, după ce i-a atras pe foştii colegi de la Google către noul său startup. Miercuri, instanţa de judecată a confirmat că decizia comisiei de arbitraj este ca Levandowski să plătească 179 de milioane de dolari către Google.

În declaraţia de faliment, Levandowski a declarat că a deţinut între 50 şi 100 de milioane de dolari în asset-uri, suficient cât să plătească daunele iniţiale.

Levandowski a avut un salariu generos în timpul perioadei petrecute la Google, de vreme ce a fost unul dintre cei mai străluciţi ingineri din Silicon Valley, având o relaţie strânsă cu Larry Page, unul dintre fondatorii motorului de căutare. Însă relaţia s-a schimbat când Levandowski a părăsit Google pentru a-şi crea propria companie, pe care a vândut-o ulterior către Uber pentru 600 de milioane de dolari.

În 2017, Uber şi Levandowski au fost daţi în judecată de Waymo – o filială de maşini autonome din cadrul Alphabet, fiind acuzaţi de conspiraţie în vederea furtului de cercetări şi informaţii pentru îmbunătăţirea sistemului de maşini autonome din cadrul Uber. În final, Uber a trebuit să despăgubească Waymo cu acţiuni în valoare de 245 milioane de dolari.

În august, procurorii federali din Statele Unite l-au trimis în judecată pe Levandowski cu 33 de capete de acuzare de furt şi tentativă de furt a secretelor din cadrul Google, cazul fiind deschis în continuare.

Însă în acelaşi timp, Google l-a dat în judecată pe Levandowski, subliniind tacticile nedrepte pe care le-a abordat când şi-a deschis propria companie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO