Business Internaţional

Centrala nucleară Zaporojie, oprită „la rece” complet

Centrala nucleară Zaporojie, oprită „la rece” complet

Autor: Andreea Tobias

10.06.2023, 13:45 116

Agenţia ucraineană pentru energie nucleară a anunţat că a oprit „la rece” şi ultimul reactor care mai era în funcţiune de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, ca măsură de siguranţă, pe fondul inundaţiilor provocate de prăbuşirea barajului Kahovka.

Cinci din cele şase reactoare de la centrala nucleară Zaporojie, care este ocupată de forţele ruseşti, erau deja oprite.

Energoatom, agenţia nucleară ucraineană, a declarat că nu există "nicio ameninţare directă" la adresa centralei Zaporojie din cauza ruperii barajului, aflat mai jos pe râul Nipru, care a forţat mii de oameni să se refugieze din cauza inundaţiilor şi, de asemenea, a redus brusc nivelul apei într-un rezervor folosit pentru a ajuta la răcirea instalaţiei.

Ultimul reactor a fost oprit joi, a precizat Energoatom, citat de The Guardian.

Unităţile energetice ale amplasamentului nu au mai funcţionat din septembrie anul trecut. Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică urmează să viziteze Ucraina în zilele următoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO