Business Internaţional

CEO-ul Credit Suisse, criticat vehement de directorii generali ai băncii, care a primit o lovitură de 4,7 mld. dolari din cauza prăbuşirii Archegos. Acţiunile, în scădere cu 12%

Thomas Gottstein, directorul executiv al Credit Suisse (Sursa foto: Profimedia)

Thomas Gottstein, directorul executiv al Credit Suisse (Sursa foto: Profimedia)

Autor: Eduard Ivanovici

08.04.2021, 14:26 291

CEO-ul Credit Suisse Thomas Gottstein, 57 de ani, a adunat o bună parte din directorii generali ai băncii în cadrul unei videoconferinţe de zilele trecute, ca parte a eforturilor de gestionare a pierderilor suferite de gigantul elveţian, care ajung la 4,7 miliarde de dolari din cauza prăbuşirii fondului Archegos Capital, notează Bloomberg.

Conform unor persoane familiare cu situaţia, citate de publicaţia americană, Gottstein a fost criticat vehement întrucât a expus banca unor riscuri enorme, CEO-ul subliniind în schimb sosirea noului preşedinte Antonio Horta-Osorio, descrisă drept o oportunitate de a-şi reevalua strategia.

Horta-Osorio, CEO al Lloyd’s, cel mai mare creditor ipotecar din Regatul Unit, va obţine oficial funcţia de preşedinte Credit Suisse la sfârşitul lunii aprilie.

Gottstein a fost asaltat cu întrebări din partea boardului de directori, traderilor şi bancherilor privaţi, ale căror acţiuni -- primite în urma eforturilor din ultimul an -- au scăzut deja cu 20%, iar creşterile înregistrate în primul trimestru au fost lovite din plin de Archegos.

CEO-ul, care a promis un „nou început” după scandalurile generate sub predecesorul său, se confruntă în prezent cu un staff nemulţumit şi cu proprii săi şefi care continuă să preia tot mai mult comanda companiei. Potrivit surselor Bloomberg, directorul de risc Lara Warner şi şeful diviziei de investiţii Brian Chin au fost înlocuiţi prin decizia boardului de directori şi nu prin intermediul lui Gottstein.

Acţiunile băncii au scăzut cu circa 12% de la începutul anului până acum, rezultate alimentate de pierderile provocate de Archegos şi costurile momentan necunoscute ale prăbuşirii grupului Greensill Capital. Credit Suisse este singura banca majoră de investiţii ale cărei acţiuni se află în declin, în contextul în care rivalii se bucură de beneficiile reprezentate de volatilitatea pieţei şi perspectivele oferite de recuperarea economiei globale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO