Business Internaţional

CEO-ul grupului OMV: „Nimeni nu poate să-ţi spună să nu construieşti un gazoduct. Fiecare poate decide pentru sine“

Gerhard Roiss, CEO-ul OMV: Perspectiva mea este foarte simplă. Patru conducte sunt mai bune decât trei şi cinci sunt mai bune decât patru. Aceasta este perspectiva pragmatică. Sursa foto - AFP

Gerhard Roiss, CEO-ul OMV: Perspectiva mea este foarte simplă. Patru conducte sunt mai bune decât trei şi cinci sunt mai bune decât patru. Aceasta este perspectiva pragmatică. Sursa foto - AFP

Autor: Daniela Stoican

12.08.2014, 00:05 1148
Gazoductul rusesc South Stream, a cărui construcţie este blocată de Comisia Europeană, ar putea aduce în viitor gaze naturale din alte surse în afară de Rusia, apreciază Gerhard Roiss, CEO-ul grupului austriac petrolier OMV, care avertizează împotriva intensificării sancţiunilor impuse de Occident regimului preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Nimeni nu poate să-ţi spună să nu construieşti un gazoduct. Este o chestiune care ţine de legislaţia naţională. Fiecare poate decide pentru sine. O conductă este un proiect de 50 de ani, deci ar trebui să privim lucrurile realist. Câteva luni nu sunt o problemă“, a afirmat Roiss într-un interviu acordat Financial Times.

El crede că actualul conflict dintre statele vestice şi Moscova nu va ameninţa pro­iectul South Stream, prin care Gazprom intenţionează să aducă din 2015 gaze ruseşti în Europa pe sub Marea Neagră, prin Bulgaria şi în cele din urmă prin Austria, ocolind Ucraina.

Analiştii în schimb nu sunt la fel de siguri precum şeful OMV. „Soarta South Stream va fi determinată de cât de mult se deteriorează situaţia în Ucraina“, consideră Trevor Sikorski de la firma de consultanţă Energy Aspects. „Dacă lucrurile se deteriorează mult, mă aştept ca UE să îşi intensifice cu adevărat eforturile de a pedepsi Rusia“, a spus el.

Ilia Zaslavski, analist al firmei britanice de cercetare Chatham House, are o opinie similară.

„Dacă Gazprom va construi por­ţi­unea offshore a conductei până la sfârşitul anului 2015, aşa cum este planificat, s-ar putea trezi cu un activ care şi-a pierdut valoarea pentru că Bulgaria nu va permite în niciun caz transportul de gaze prin gazoduct înainte ca Europa să decidă în această chestiune“.  Gazprom pompează miliarde de dolari în conducta South Stream care i-ar permite să îşi reducă dependenţa de Ucraina ca rută de tranzit. Însă în iunie Bruxelles-ul a presat Sofia să întrerupă construirea secţiunii bulgăreşti a gazoductului până când CE va decide în ce măsură conducta respectă legislaţia UE.

Roiss atrage atenţia că Rusia livrează deja gaze printr-o altă conductă realizată cu sprijin rus în nord-estul Germaniei, numită Opal, deşi Gazprom nu a primit aprobarea UE pentru a o utiliza la capacitate maximă.

UE vede de multă vreme South Stream ca aflându-se în conflict cu eforturile UE de a îşi diversifica sursele de gaze, îndepărtându-se de Rusia. Cu toate acestea OMV a încheiat în iunie un acord cu Gazprom pentru a construi porţiunea din South Stream de la graniţa Ungariei până la Viena. South Stream ar trebui să poată acoperi aproximativ 15% din cererea de gaze a UE.

OMV controlează cea mai mare companie din România, OMV Petrom, cu o cifră de afaceri de 18 miliarde lei (4 miliarde euro) în 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO