Business Internaţional

Ceva rar: un furnizor străin pentru industria auto face disponibilizări în Ungaria. Ar putea urma retragerea

Ceva rar: un furnizor străin pentru industria auto face...

Autor: Bogdan Cojocaru

06.03.2019, 00:03 745

Grupo Antolin, producător spaniol de componente auto ca uşi, capote şi covoare, a concediat cel puţin 100 de angajaţi la fabrica sa din Ungaria din cauza declinului comen­zilor şi a avertizat că ar putea urma sute de alte disponibilizări, scrie emerging-europe.com.

Fabrica acestei companii, care este cel mai mare furnizor de componente al uzinei Mercedes Benz din Kecskemet, avea până să efectueze concedierile circa 600 de angajaţi. Închiderea liniilor de producţie va însemna pierderea a 400-500 de locuri de muncă.

„Am luat decizia restructurării companiei din cauza scăderii vânzărilor. Ca parte a restructurării, contractual dumneavoastră va fi desfiinţat“, se arată într-o înştiinţare dată angajaţilor concediaţi. Reducerea de personal la uzina Antolin reprezintă prima restructurare de amploare din in­dustria auto maghiară în condiţiile în care investiţiile interna­ţionale curg gârlă mai ales în sectorul auto. Presa maghiară a scris că Grupo Antolin este printre primele companii din Kecskemet care au introdus măsuri incluse în ceea ce este cunoscut ca „legea sclaviei“, legislaţie adoptată departidul de guvernămând din Ungaria care permite companiilor să majoreze numărul orelor suplimentare lucrate anual la 400 şi să amâne plata slariului pentru acestea timp de trei ani.

Până anul trecut, producţia Antolin în Ungaria a crescut continuu. În 2016, compania şi-a deschis o nouă hală de producţie, o investiţie de 20 de milioane de euro. Industria auto a devenit vitală pentru economia ungară: reprezintă 30% din industria totală şi contribuie cu 20% la exporturile ţării.

Doar fabrica Audi de acolo participă cu 9% la exporturile Ungariei şi cu aproximativ 1,4% la PIB-ul naţional, notează Financial Times. Circa 90% din exporturile industriei auto maghiare se duc în Europa de Vest, care în prezent trece printr-o perioadă de încetinire puternică a creşterii economice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO