Business Internaţional

CEZ închide centrala pe cărbune din Bulgaria pentru că nu îndeplineşte criteriile de mediu ale UE

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Daniela Stoican

04.11.2014, 00:00 436

Producătorul ceh de energie CEZ va întrerupe temporar activitatea centralei sale pe cărbune din Bulgaria începând de anul viitor pentru că nu a ajuns la un acord pentru ecologizarea centralei în conformitate cu normele de mediu ale Uniunii Europene, scrie EurActiv. Discuţiile cu compania bulgărească de stat Bulgarian Energy Holding (BEH) privind crearea unei companii mixte care să finanţeze modernizarea centralei au eşuat după ce o analiză a pieţei a arătat că o asemenea investiţie nu ar fi justificată având în vedere costurile actuale cu electricitatea şi emisiile de gaze de seră, explică CEZ. Compania mixtă ar fi trebuit să finanţeze ecologizarea a trei dintre cele şase unităţi ale centralei din oraşul Varna pentru a le prelungi durata de viaţă şi a le închiria.

„Modelul financiar a arătat că centrala ar produce electricitate la un cost necompetitiv pe piaţa regională liberalizată a energiei“, spune compania cehă. CEZ va face eforturi să vândă sau să închirieze centrala care a fost folosită în mare parte ca backup pentru sistemul bulgar de energie. „Suntem gata să discutăm toate variantele de lucru. În orice caz, după 1 ianuarie 2015, va trebui să întrerupem temporar funcţionarea centralei pentru că nu poate funcţiona fără ecologizare“, spune directorul centralei, Micho Minchev. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO