Business Internaţional

Charlie Hebdo, publicaţia care a ajuns ţinta unui atentat sângeros după o istorie de ofense aduse lumii musulmane

Charlie Hebdo, publicaţia care a ajuns ţinta unui...

Autor: Daniela Stoican

07.01.2015, 19:39 1475

Săptămânalul francez satiric de stânga Charlie Hebdo, al cărui sediu parizian a fost miercuri ţinta unui atac terorist soldat cu cel puţin 12 morţi, este una dintre cele mai cunoscute publicaţii din Franţa, implicată de-a lungul timpului în mai multe scandaluri, unele dintre ele legate de publicarea unor caricaturi cu profetul Mahomed.

Cei trei atacatori, după comiterea atentatului, au fugit cu maşina strigând "L-am răzbunat pe profetul Mahomed".

Nu este prima dată că sediul publicaţiei este atacat. Clădirea în care îşi desfăşura activitatea Charlie Hebdo a fost afectată de un incendiu provocat de un cocteil Molotov în noaptea dinspre 1 spre 2 noiembrie 2011, pe 2 noiembrie Charlie Hebdo urmând să publice un număr special în care revista a fost redenumită „Charia hebdo”, făcând aluzie la legea islamică Şaria, iar profetul Mahomed primind titulatura de „redactor şef”. Site-ul web al publicaţiei a fost piratat, pagina principală fiind înlocuită de o imagine cu Mecca, însoţită de versete din Coran.

În septembrie 2012 Charlie Hebdo a publicat o serie de caricaturi cu profetul Mahomed, în unele fiind reprezentat gol. Pentru că benzile desenate au fost publicate la câteva zile după o serie de atacuri asupra mai multor ambasade SUA din Orientul Mijlociu, guvernul francez a decis să închidă mai multe ambasade, consulate, centre culturale şi şcoli internaţionale franceze din mai bine de 20 de ţări musulmane. În plus, poliţia a înconjurat sediul publicaţiei pentru a o proteja de eventuale atacuri.

După atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, Charlie Hebdo s-a desolidarizat de anumite curente de extremă stânga care, dintr-un avânt antiamerican, nu i-au condamnat pe teroriştii islamişti.

În paginile săptămânalului sunt publicate caricaturi, relatări, polemici şi glume. Folosind un ton ireverenţios şi nonconformist, Charlie Hebdo are o orientare profund antireligioasă şi de stânga, publicând articole de investigaţie despre extrema dreaptă, catolicism, islam, iudaism, cultură sau politică.

Franţa are cea mai mare comunitate arabă din Europa. Legea franceză interzice statisticile pe criterii etnice, dar conform unor estimări din 2008, persoanele de origine magrebiană (din nordul Africii) reprezentau cel puţin 6,5% din populaţia Franţei în 2008.

Charlie Hebdo apare pe piaţa franceză în fiecare miercuri.

Stéphane Charbonnier, directorul Charlie Hebdo, ucis în atentat, spunea că politica editorială a Charlie Hebdo este de a reflecta "toate elementele pluralismului de stânga", chiar şi subiectele mai sensibil de abordat.

Publicaţia Charlie Hebdo a fost lansată în 1969 şi a avut o apariţie neîntreruptă până în 1981. Ulterior apariţia sa a fost suspendată, iar, în decembrie 1982, a mai apărut un număr al acesteia. În 1992, Charlie Hebdo a reînceput să apară cu regularitate, fiind editată de Stéphane Charbonnier, cunoscut sub numele de Charb, un renumit caricaturist şi jurnalist francez. Predecesorii acestuia au fost François Cavanna (în perioada 1969 - 1981) şi Philippe Val (din 1992 până în 2009).

Titlul publicaţiei provine de la numele unui personaj din benzile desenate "Peanuts", Charlie Brown.

Potrivit celor mai recente date de difuzare, din 2012, Charlie Hebdo are un tiraj de 45.000 de exemplare. Preţul publicaţiei este de 3 euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO