Business Internaţional

Chevron vrea să se retragă dintr-un proiect de 10 mld dolari din domeniul gazelor de şist în Ucraina

Chevron vrea să se retragă dintr-un proiect de 10 mld...

Autor: Florentina Dragu

15.12.2014, 17:22 261

"Există informaţii potrivit cărora Chevron plănuieşte să ia această decizie", a declarat Valeri Ciali, director adjunct al administraţiei preşedintelui Petro Poroşenko, referitor la o ştire publicată în presa locală conform căreia grupul american a anunţat guvernul de la Kiev că se va retrage din proiect.

Ciali a refuzat să dea detalii. Potrivit informaţiilor din presa locală, decizia Chevron de a renunţa la proiect este motivată de un anunţ al guvernului ucrainian privind creşterea taxelor în sectorul energetic.

Încheiat în noiembrie 2013, acordul Ucrainei cu Chevron prevede investiţii de până la 10 miliarde de dolari în dezvoltarea zăcământului Olesska din vestul Ucrainei, pe o perioadă de 50 de ani.

În primă fază, Chevron ar urma să investească circa 350 milioane de dolari în perimetrul Olesska, unde producţia de gaze este estimată să atingă 8-10 miliarde de metri cubi pe an.

Acordul cu Chevron a fost încheiat la câteva luni după ce Ucraina a semnat o înţelegere similară cu grupul anglo-olandez Shell pentru explorarea şi exploatarea zăcământului Iuzivska, în cadrul eforturilor de diversificare a furnizorilor de energie şi reducere a dependenţei faţă de Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO