Business Internaţional

China a depăşit SUA în cursa pentru cel mai mare importator şi exportator de bunuri la nivel mondial

China a depăşit SUA în cursa pentru cel mai mare...

Autor: Vlad Popescu

10.01.2014, 14:40 980

Importurile au crescut în decembrie cu 8,3%, cea mai puternică ascensiune din ultimele cinci luni, indicând că cererea internă va sprijini creşterea economică.

Totodată, exporturile au urcat cu 4,3% în ultima lună a anului, cifră care ar putea fi însă distorsionată de fenomenul facturilor false, utilizate pentru a evita controlul strict asupra circulaţiei capitalului şi pentru a profita de pe urma aprecierii monedei naţionale.

Excedentul comercial al Chinei a fost de 25,6 miliarde de dolari în decembrie şi de 259,75 miliarde de dolari pe ansamblul anului trecut, cel mai ridicat nivel din 2008.

Astfel, guvernul chinez a revendicat vineri titlul de cel mai mare importator şi exportator de mărfuri la nivel mondial, depăşind pentru prima dată SUA.

Cu toate acestea, Beijingul a subliniat dificultăţile cu care se confruntă exportatorii chinezi din cauza aprecierii yuanului şi creşterii costurilor cu forţa de muncă.

Economiştii subliniază totodată că datele pentru luna decembrie nu au fost ajustate sezonier. După această ajustare, importurile au urcat cu 4,3%, iar exporturile cu 3,3%, notează un analist al Credit Agricole.

Administraţia vămilor din China nu are de gând să revizuiască datele privind importurile şi exporturile pentru 2013, a declarat luni vineri într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al autorităţii.

Astfel, pentru anul 2013, exporturile Chinei au crescut cu 7,9%, la 2.210 miliarde de dolari, iar importurile au urcat cu 7,3%, la 1.950 miliarde de dolari, potrivit administraţiei vămilor.

Depăşirea pragului de 4.000 miliarde de dolari în ceea ce priveşte schimburile comerciale reprezintă "un moment istoric", a adăugat reprezentantul agenţiei guvernamentale.

Louis Kuijis, economist şef pentru China la banca britanică Royal Bank of Scotland, arată într-o analiză publicată vineri că facturile false au majorat cu aproximativ două puncte procentuale creşterea exporturilor Chinei pe 2013.

Schimburile comerciale ale Statelor Unite au totalizat 3.530 miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului trecut, potrivit datelor anunţate anterior de guvernul de la Washington. Cifrele pentru luna decembrie nu au fost publicate încă, dar ar trebui să prezinte o creştere de peste două ori în raport cu aceeaşi lună a anului trecut pentru ca totalul pe 2013 să depăşească nivelul raportat în China.

China a revendicat încă din 2012 titlul de cel mai mare exportator de bunuri la nivel mondial şi a fost al doilea mare importator după SUA, potrivit raportului anual al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Cu importuri de 2.080 miliarde de dolari în primele 11 luni din 2013, SUA a rămas anul trecut cel mai mare importator la nivel mondial.

Economia chineză este cea de-a doua la nivel mondial după SUA în ceea ce priveşte Produsul Intern Brut. Astfel, China a avut anul trecut un PIB de aproximativ 8.200 miliarde de dolari, circa jumătate din cel al Statelor Unite.

Yuanul chinezesc s-a apreciat anul trecut faţă de dolar cu 2,9% şi a atins vineri nivelul de 6,050 yuani pe dolar.

În raport cu principalii parteneri, schimburile comerciale ale Chinei cu SUA au crescut anul trecut cu 7,5%, dar cu Japonia au scăzut cu 5,1%, pe fondul disputei diplomatice dintre cele două ţări asiatice privind un grup de insule revendicate de ambele guverne. Schimburile comerciale ale Chinei cu statele Uniunii Europene au avansat anul trecut cu 2,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO