Business Internaţional

China a lansat noua bancă asiatică pentru dezvoltare AIIB, semn al reechilibrării economiei globale

China a lansat noua bancă asiatică pentru dezvoltare...

Autor: Anca Dumitrescu

17.01.2016, 12:35 664

În pofida opoziţiei de la Washington, aliaţi ai Statelor Unite precum Australia, Marea Britanie, Germania, Italia, Filipine şi Coreea de Sud au convenit să se alăture AIIB, recunoscând astfel importanţa economică tot mai mare a Chinei, relatează Reuters.

"Necesarul de Finanţare din infrastructură este absolut enorm”, a afirmat Xi într-un discurs, adăugând că rolul băncii este să investească în proiecte de înaltă calitate înaltă dar cu costuri reduse.

Premierul Li Keqiang a spus că pentru ca Asia să continue să fie regiunea cu cea mai dinamică creştere economică trebuie să investească în infrastructură şi conectivitate.

În primii 5-6 ani de funcţionare, AIIB ar urma să investească 10-15 miliarde de dolari pe an, iar instituţia financiară ar trebui să îşi înceapă activitatea în trimestrul al doilea din acest an.

Ministrul de Finanţe din Luxemburg, Pierre Gramegna, a declarat că înfiinţarea AIIB este o nouă dovadă a reechilibrării economiei mondiale.

Succesul AIIB, instituţie separată faţă de Banca Mondială şi FMI, ar fi un triumf al Chinei, care se opune ordinii financiare globale dominată de Statele Unite.

Acordul de înfiinţare a AIIB a fost ratificat de 30 de state fondatoare, care deţin 74% din acţiunile băncii, iar alte ţări au timp până la sfârţitul anului să finalizeze procesul de înscriere ca membre.

China a efectuat o subscripţie iniţială de 29,78 de miliarde de dolari la AIIB, iar sâmbătă a investit alte 50 de milioane de dolari, dintr-un total de 100 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO