Business Internaţional

China acuza SUA si Europa ca sunt obstacole in calea incheierii unui acord de comert global

19.03.2007, 23:42 34

Incapacitatea Statelor Unite si a Europei de a face concesii in privinta subventiilor acordate fermierilor reprezinta cel mai mare obstacol in calea incheierii cu succes a Rundei Doha de discutii pe marginea comertului global, a declarat Bo Xilai, ministrul de comert al Chinei, citat de Financial Times.
Comentariile lui Bo, care au coincis cu publicarea unor cifre ce indica un excedent comercial lunar apropiat de un nivel record pentru China in luna februarie, vor irita Statele Unite si Europa, care se plang ca Beijingul nu si-a adus contributia cuvenita in cadrul rundei.
Excedentul comercial al Chinei pe ianuarie si februarie a atins o valoare de 39,7 miliarde de dolari, pe fondul unei cresteri cu 41,5% a exporturilor, peste dublul cresterii importurilor in decursul aceleiasi perioade. In februarie, excedentul a fost de 23,8 mld. dolari, insa cifra combinata este mai corecta decat datele referitoare la o singura luna pentru ca este eliminat efectul datei variabile a sarbatorilor de nou an din China.
China nu a avut o participare activa in cadrul rundei Doha, in care se poarta negocieri stranse intre cateva tari inainte de un termen limita neoficial de 30 iunie.
Bo insistat ca China a incercat sa joace un rol constructiv in cadrul discutiilor si a declarat "pe scurt" ca cea mai mare problema care a stat in calea avansarii discutiilor a fost reprezentata de atitudinea Statelor Unite si Europei. "Acestea mai au de facut concesii importante in ceea ce priveste tarifele ridicate la importurile de produse agricole, subventiile la export pentru agricultura si imensul sprijin pe care-l acorda propriilor produse agricole," a declarat acesta.
Venind in apararea pozitiei Chinei, Bo a declarat ca din anumite perspective, China ca tara aflata in curs de dezvoltare "a facut deja mai mult decat ar fi trebuit sa faca".
"Declarand in mod eronat ca China este cel mai mare beneficiar de pe urma rundei, acesti oameni incearca sa determine China sa faca si alte concesii", a declarat Bo. "Suntem un participant responsabil si activ in cadrul comertului global". De asemenea, Bo a invocat excedentul Chinei, care a atins 177 mld. dolari anul trecut, spunand ca la cresterea acestuia a contribuit transferul productiei globale din restul Asiei catre China in ultimii ani.
El a mai declarat ca luand in considerare profiturile generate de companiile americane si veniturile acestora din vanzarile realizate in China, relatia economica bilaterala este relativ echilibrata.
Orice masuri luate de autoritatile americane impotriva importurilor din China, cum ar fi proiectul de lege ce propune un tarif uniform de 27,5%, ar fi "pe deplin impotriva principiilor OMC" si ar constitui o forma de "hegemonism comercial". Totusi, Bo a recunoscut faptul ca excedentul comercial este prea ridicat si ca ministrul chinez al comertului a fost insarcinat sa gaseasca modalitati de a-l reduce. "Nu este totusi intelept sa ne asteptam la efecte tangibile pe termen scurt de pe urma unor astfel de masuri", a spus acesta.
De asemenea, autoritatile de la Beijing se asteapta in mod clar sa obtina sprijin din partea unor companii americane cu investitii considerabile in China. Bo sustine ca firmele americane sunt cele mai mari beneficiare ale dezvoltarii comertului global si prin urmare nu vor sustine probabil ridicarea unor noi bariere in calea comertului.
Discutiile pe marginea comertului global trebuie sa se intensifice pentru a se beneficia de "fereastra de oportunitate" care se inchide pana la sfarsitul lunii iunie, odata cu expirarea US Trade Promotion Authority, a avertizat Pascal Lamy, sef al OMC. "Timpul nu este de partea noastra si multi membri OMC au inceput sa-si piarda rabdarea", a declarat Lamy.
El a aratat ca exista un sprijin mai substantial din partea principalilor membri in vederea finalizarii cu succes a rundei, finalizare ce constituie un test cu privire la credibilitatea OMC si capacitatea acestei organizatii de a-si respecta promisiunile facute tarilor aflate in curs de dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO