Business Internaţional

China ajunge a doua putere mondială în trimestrul doi

16.08.2010, 23:30 24

China a devansat Japonia în trimestrul al doilea, devenind adoua cea mai mare economie a lumii după Statele Unite, după circatrei decenii în care statul comunist a postat creşteri economicerecord.

Produsul Intern Brut al Japoniei a fost 1.288 mld. dolari (1.000mld. euro) în trimestrul doi, inferior celui al Chinei, de 1.337mld dolari (1.040 mld. euro). Pe primul semestru al acestui an,însă, Japonia şi-a menţinut poziţia de cea de-a doua mare economiea lumii.

Un oficial guvernamental japonez a declarat totuşi că aceastăcomparaţie nu este corectă, având în vedere faptul că China nuraportează date ajustate sezonier.

Mai mult, dacă este să comparăm cele două state după PIB-ul percapita, un indicator al nivelului de dezvoltare al unui stat, Chinase află pe poziţia 99 în lume în 2009, potrivit FMI, cu un PIB perlocuitor de 6.500 de dolari, în timp ce Japonia se situează pepoziţia 23, cu 32.600 de dolari. China stă mai slab şi decâtRomânia, unde PIB-ul pe locuitor este aproape dublu, 11.900 dedolari,

Ţara Soarelui Răsare a avut o evoluţie slabă în trimestrulsecund, evoluţie ce s-ar putea prelungi şi în următoarele şaseluni. Economia Japoniei a avansat cu mai puţin de o cincime dinritmul anticipat de economişti în trimestrul doi, coborând pepoziţia a treia a podiumului şi sporind dovezile referitoare lafragilitatea ritmului de redresare a economiei mondiale, scrieBloomberg.

PIB-ul japonez a înregistrat o creştere anualizată de 0,4% întrimestrul încheiat pe 30 iunie, comparativ cu creşterea de 2,3%estimată de economişti.

Situaţia actuală reflectă cele două decenii de stagnareeconomică a Japoniei, în timpul cărora guvernul a acumulat cea maimare datorie publică din lume, indicele Nikkei 225 a pierdut treisferturi din valoare, iar populaţia a început să scadă. RevenireaJaponiei de pe urma celei mai severe recesiuni postbelice a fostafectată de aprecierea yenului până la un maxim pe 15 ani în raportcu dolarul. Ritmul de creştere al exporturilor a încetinit, iarcheltuielile consumatorilor au stagnat în trimestrul doi.

Faţă de trimestrul anterior, economia japoneză a avansat cu0,1%, cea mai lentă expansiune din rândul celor mai mari şaseeconomii. China ar putea deveni în acest an a doua mare economie alumii, PIB-ul din 2010 fiind de peste 90 de ori mai mare decât înmomentul în care liderul Deng Xiaoping a renunţat la politicilecomuniste în favoarea reformelor pentru o piaţă liberă în urmă cucirca trei decenii.

Creşterea economiei chineze se temperează pe fondul măsurilorguvernamentale de restricţionare a creşterii creditării şidescurajare a achiziţiei mai multor proprietăţi.

Totuşi, China va prelua de la Statele Unite titlul de cea maimare economie a lumii în jurul anului 2020, conform analiştilorGoldman Sachs şi PricewaterhouseCoopers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO