• Leu / EUR4.9207
  • Leu / GBP5.7178
  • Leu / USD4.6726
Business Internaţional

China a ajuns creditorul rechin al lumii: multe dintre condiţiile contractelor de împrumut sunt neobişnuit de stricte şi conferă chinezilor prioritate la rambursare, interzicând în acelaşi timp debitorilor să-şi restructureze datoriile în coordonare cu alţi creditori

China a ajuns creditorul rechin al lumii: multe dintre condiţiile contractelor de împrumut sunt neobişnuit de stricte şi conferă chinezilor prioritate la rambursare, interzicând în acelaşi timp debitorilor să-şi restructureze datoriile în coordonare cu alţi creditori

Autor: Catalina Apostoiu

03.04.2021, 14:35 58928

China, cel mai mare creditor public din lume pentru ţările aflate în curs de dezvoltare, impune condiţii unice respectivelor ţări, contractele încheiate de băncile chineze conferindu-le acestora avantaje în faţa altor creditori, ceea ce ar putea conferi Beijingului o influenţă excesivă asupra politicilor economice şi externe ale acestora şi submina eforturile globale de reducere a datoriilor, relevă un nou studiu.

Multe dintre condiţiile contractelor de împrumut sunt neobişnuit de stricte şi conferă creditelor chineze prioritate la rambursare, interzicând în acelaşi timp debitorilor să-şi restructureze datoriile în coordonare cu alţi creditori, dezvăluie raportul realizat de cercetătorii de la AidData din cadrul College of William & Mary din SUA împreună cu Center for Global Development, Institutul german Kiel şi Peterson Institute for International Economics, scrie Financial Times.

În cadrul studiului au fost analizate 100 de contracte între bănci chineze şi 24 de ţări aflate în curs de dezvoltare, ţări care au intrat în default în ultimii ani, şi mai multe ţări din Africa Subsahariană. Mai multe contracte exercitau influenţă asupra politicilor interne şi externe ale ţărilor debitoare.

Studiul vine într-un moment critic pentru economiile emergente îndatorate, în condiţiile în care FMI şi alte instituţii multilaterale ca ONU avertizează cu privire la riscul imediat al unei crize a datoriilor.

O mare parte a creditelor au fost date în contextul ambiţioasei iniţiative a noului drum al mătăsii, care implică peste 60 de ţări.

Practicile opace de creditare utilizate de China capătă o semnificaţie mai mare acum, în contextul în care criza sanitară mondială adusă de coronavirus a sporit riscul de probleme financiare în ţări adânc îndatorate către creditori chinezi, notează Deutsche Welle.

Recent, un oficial canadian de top a declarat că ţara sa trebuie să adopte un front comun cu aliaţii din cadrul alianţei Five Eyes, SUA, UK, Australia şi Noua Zeelandă, pentru coordonarea abordărilor faţă de China, o putere aflată în ascensiune.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9207
Diferență: -0,1826
Ieri: 4.9297
Azi: 4.6726
Diferență: -0,2668
Ieri: 4.6851
Azi: 5.7178
Diferență: -0,4197
Ieri: 5.7419
Azi: 4.9903
Diferență: -0,4766
Ieri: 5.0142