Business Internaţional

China anunţă un plan masiv de urbanizare: toate oraşele cu peste 200.000 de locuitori vor fi conectate prin infrastructură feroviară şi prin autostrăzi

China anunţă un plan masiv de urbanizare: toate...

Autor: Daniela Stoican

23.03.2014, 13:16 492

China a anunţat un plan extins de urbanizare ce ar reprezenta prima încercare a ţării de a coordona una din cele mai mari migraţii umane la nivel mondial ca parte a unui proiect mai larg de orientare a economiei chineze dinspre exporturi spre consumul intern, scrie The New York Times.

Planul estimează că 100 de milioane de locuitori din mediul rural se vor muta în oraşe până în 2020 iar prin acesta autorităţile de la Beijing vor încerca să asigure acces mai bun la sistemul de educaţie şi de sănătate pentru 100 de milioane de foşti ţărani care locuiesc deja în mediul urban dar cărora le este blocat accesul la serviciile de bază. Proiectul prevede investiţii guvernamentale pentru construirea de drumuri, infrastructură feroviară, spitale, şcoli şi locuinţe.

În prezent aproape 54% dintre chinezi locuiesc în oraşe, dar numai 36% din ei sunt ânregistraţi ca rezidenţi urbani. Diferenţa de 250 de milioane reprezintă foşti locuitori din mediul rural care nu au dreptul de a se înregistra ca rezidenţi ai oraşelor. Aceasta înseamnă că nu-şi pot trimite copiii la şcolile locale, nu pot beneficia de tratamente subvenţionate în spitale şi nici de alte avantaje ale vieţii la oraş.

Planul prevede integrarea a o sută de milioane din aceşti cetăţeni cu drepturi limitate, astfel ca până la sfârşitul deceniului 60% dintre chinezi să trăiască în oraşe, iar dintre aceştia 45% să primească statutul de orăşeni cu drepturi depline.

Pentru a face posibil acest lucru, guvernul promite cheltuieli uriaşe cu infrastructura. Toate oraşele cu peste 200.000 de locuitori vor fi conectate prin infrastructură feroviară şi prin autostrăzi, iar cele cu peste 500.000 de locuitori vor beneficia de servicii feroviare de mare viteză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO