Business Internaţional

China ar putea cumpăra 48 de avioane de vânătoare ruseşti

China ar putea cumpăra avioane de vânătoare ruseşti

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

06.03.2012, 11:19 489

Rusia se află în curs de negocieri cu China pentru vânzarea a 48 de avioane de vânătoare de tip Suhoi printr-un contract în valoare de patru miliarde de dolari, dar Moscova solicită garanţii ca avionele să nu fie copiate, scrie marţi cotidianul rus Kommersant, relatează AFP.

"Cele două părţi au ajuns, practic, la un acord cu privire la cantitatea de livrat. China s-a declarat pregătită să achiziţioneze 48 de avioane de vânătoare de tip Su-35", a declarat o sursă din cadrul complexului militaro-industrial rus pentru Kommersant.

Acest contract între Rusia şi China urmează să fie "cel mai important din ultimul deceniu" şi să relanseze cooperarea între cele două ţări, în contextul în care Beijingul s-a desprins de sub influenţa Moscovei în materie de armament încă din 2007, subliniază ziarul.

Totodată, Rusia insistă să introducă în contract clauze ce interzic Chinei să copieze aceste avioane cu scopul de a le vinde ulterior altor state, ceea ce Beijingul refuză.

Chinezii au copiat, deja, mai multe tipuri de avioane ruse, ca Su-27, Su-30 sau MiG-29, precizează publicaţia.

Într-un raport publicat în octombrie, Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (Spiri) sublinia că China este "înainte de orice interesată să achiziţioneze tehnologie cu scopul să îşi dezvolte propria industrie de armament", notând că industria chineză de armament este tot mai "capabilă să răspundă cererii interne şi exporturilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO