Business Internaţional

China avertizează giganţii din tehnologie despre consecinţele cooperări cu administraţia Trump

China avertizează giganţii din tehnologie despre...

Autor: Iulian Tenchiu

15.06.2019, 09:00 1278

Guvernul chinez a convocat săptămâna trecută marile companii tehnologice, printre care Microsoft, Dell şi Samsung, pentru a le avertiza despre consecinţele cooperări cu administraţia Trump în privinţa vânzării de tehnologie către companiile chineze, scrie New York Times.

Avertismentul a apărut la scurt timp după ce naţiunea asiatică a anunţat că va realiza o listă neagră a companiilor străine a căror operaţiuni vor fi interzise pe teritoriul Chinei. Această listă este percepută ca o modalitatea a Chinei de răspunde lui Trump pentru decizia luată în legătură cu Huawei. SUA acuză Huawei de furt tehnologic si informaţional, precum şi de spionaj, realizat la cererea guvernului de la Beijing.

Dominic Carr, purtătorul de cuvânt al Microsoft din Seattle, a refuzat să comenteze şedinţa, aşa cum a făcut Phil Hughes, reprezentant pentru Arm în Austin, Texas, şi Dave Farmer, purtător de cuvânt al Dell în Hopkinton, Mass. De-asemenea, reprezentanţii Samsung şi SK Hynix au refuzat să comenteze aspectele asociate întâlnirilor.

Dezlănţuirea conflictului dintre SUA şi China a lovit direct în companiile şi guvernele din întreaga lume care sunt forţate acum să se confrunte cu incertitudinea şi panica. Înterzicerea Huawei în SUA a luat prin surprindere marii jucători, ridicând mizele şi totodată afectând ambiţiile şi obiectivele tehnologice ale Chinei pe termen lung.

La momentul actual ambele superputeri proiectează noi alternative economice pentru a se putea duela în continuare. Ceea ce a fost în trecut o relaţie comercială fructuoasă, pare că este pe cale să se destrame definitiv, indicând o nouă realitate geopolitică în care SUA şi China caută dominaţia economică şi eliminarea reciprocă.

„Situaţia este acum extrem de delicată, pentru că administraţia Trump, prin tacticile sale a destabilizat nu doar relaţia economică, ci şi celelalte relaţii dintre cele două state”, a declarat Scott Kennedy, consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington.

Întâlnirile din această săptămână au fost conduse de Agenţia Centrală de Planificare Economică a Chinei, Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă. În cadrul acestor întâlniri au participat totodată şi reprezentanţi ai Ministerului Comerţului şi ai Ministerului Industriei şi Tehnologiei Informaţiei.

Implicarea celor trei organisme guvernamentale a sugerat un nivel ridicat de coordonare şi aprobare venită din partea guvernului de la Beijing. Intervenţia a fost concepută pentru a susţine Huawei, deşi compania nu a fost menţionată pe parcursul discuţiilor în mod expres.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO