Business Internaţional

China construieşte în secret insule în Marea Chinei de Sud pentru a-şi spori şansele în disputele cu vecinii. „Ce face China este greşit, deformează oceanul”

foto: Bloomberg Businessweek

Autor: Daniela Stoican

14.06.2014, 14:13 5122

Nisip, ciment, lemn şi oţel sunt noul arsenal pe care le aruncă în luptă China pentru a-şi extinde teritoriul din Marea Chinei de Sud, scrie Bloomberg.

Mai multe nave chineze care transportă materiale de construcţii şi care brăzdează regulat apele din zona Insulelor Spratly disputate de China şi de Filipine nu fac altceva decât să construiască insule, potrivit autorităţilor din insule şi pescarilor filipinezi. Eforturile Chinei amintesc de celebrele Palm Islands construite de Dubai.

„Chinezii creează insule artificiale cum nu au existat de când lumea, aşa cum sunt cele din Dubai”, spune Eugenio Bito-onon, primarul municipalităţii Kalayaan din insulele Spratly. „Lucrările de construcţie sunt de proporţii şi neîntrerupte. Aceasta ar putea duce la un control total al Mării Chinei de Sud”, a spus Bito-onon, citând pescari din zonă.

Insulele artificiale ar putea ajuta China să îşi susţină revendicările şi eventual să îşi dezvolte baze pentru a controla unele dintre cele mai aglomerate coridoare de transport maritim.

 „Scopul final al Chinei este să aibă controlul de fapt, dacă nu de drept, asupra apelor adiacente din Pacificul de Vest”, spune Richard Javad Heydarian, profesor la universitatea filipineză Ateneo de Manila. „Singura întrebare este dacă şi cum va face asta. China ar putea fi nevoită să aibă în vedere măsuri mai coercitive având în vedere rezistenţa din ce în ce mai puternică manifestată de alte state care revendică aceleaşi teritorii”.

Arhipelagul Spratly cuprinde mai mult de 100 de insule şi recifuri din Marea Chinei de Sud. Insulele sunt în centrul unor dispute de mai multe zeci de ani, fiind reclamate de Taiwan, Brunei, Malaezia, Vietnam, Filipine şi China. Disputele au ajuns uneori şi la stadiul de conflicte soldate cu victime.

Insulele şi recifurile au o suprafaţă totală de aproximativ 5 km pătraţi, dar sunt răspândite pe o arie cam de dimensiunile Irakului. Rezervele de petrol din Marea Chinei de Sud sunt estimate la aproximativ 11 miliarde de barili de petrol, potrivit Agenţiei de Informaţii din Energie (EIA) din SUA.

China consideră insulele, pe care le numeşte Nansha, ca făcând parte din teritoriul său, potrivit lui Hong Lei, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe. „Orice face China pe insule sau pe atoli ţine de drepturile sale suverane, iar Filipine nu are nimic de a face cu asta”, a spus Hong în iunie.

Activitatea Chinei de a construi insule în zona recifului Johnson South Reef a început în februarie şi „suntem aproape siguri că aici va fi o bază” pentru China, a declarat ministrul filipinez al apărării Voltaire Gazmin în mai. Ministerul apărării a spus că a observat o navă de dimensiuni mari care transporta pe ascuns nisip în zonă.

Eforturile Chinei de a construi insule în zonele disputate cu Filipine ar putea servi drept model pentru alte dispute cu Vietnamul. Amplasarea de către China a unei platforme petroliere în apropierea Insulelor Paracel a dus la confruntări între vasele gărzilor de coastă ale celor două ţări.

China a făcut presiuni asupra Vietnamului în ultima lună plasând o platformă de explorare petrolieră în ape pe care le revendică Vietnamul.

„Orice acţiuni unilaterale din partea unor părţi străine care schimbă status quo-ul acestei zone sunt o încălcare flagrantă a suveranităţii Vietnamului”, a declarat Thi Thai Thong, purtător de cuvânt al ministerului afacerilor externe al Vietnamului, cu referire la Insulele Spratly. „Vietnamul îşi afirmă dreptul asupra insulelor”, spune ea.

Vasele chineze descărcau saci de ciment, i mormane de lemne şi de oţel în apropierea recifului Johnson South Reef la jumătatea lunii mai, potrivit contractorului filipinez de pescari Pasi Abdulpata, care a fost informat de pescarii din zonă.

„Chinezii părea că aveau de gând să ridice case. Au venit cu trei nave mari, de dimensiunile vaselor noastre de coastă”, a spus Abdulpata. „Ce face China este greşit, deformează oceanul”, mai spune el.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO