• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.6284
  • Leu / USD5.0679
Business Internaţional

China este lovită de un val extrem de caniculă: Acoperişurile se topesc, iar drumurile se deformează de căldură. Oamenii fug în adăposturi subterane

China este lovită de un val extrem de caniculă:  Acoperişurile se topesc, iar drumurile se deformează de căldură. Oamenii fug în adăposturi subterane

Autor: Andreea Tobias

12.07.2022, 10:31 9847

Zeci de oraşe chinezeşti sunt în alertă de caniculă. Acoperişurile se topesc şi drumurile cedează, iar vremea sufocantă îi determină pe oameni să caute răcoare în adăposturi subterane.

Până marţi dimineaţă, 68 de oraşe - inclusiv Shanghai şi Nanjing - au emis alerte roşii, cele mai înalte dintr-un sistem de avertizare de caniculă pe trei niveluri, prognozând temperaturi de peste 40 de grade Celsius în următoarele 24 de ore, Reuters.

Shanghai, care încă se luptă cu focare sporadice de COVID-19, a avertizat cei 25 de milioane de locuitori ai săi să se pregătească pentru vremea caldă din această săptămână. Din 1873, Shanghai a avut doar 15 zile cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

China se confruntă în acest an cu o vară a contrastelor, în care valurile de căldură şi ploile abundente fac pe rând ravagii în întreaga ţară. Autorităţile, invocând schimbările climatice, au avertizat asupra unor potenţiale dezastre meteorologice începând cu jumătatea lunii iulie, în mod tradiţional cea mai călduroasă şi mai ploioasă perioadă a anului.

Într-un oraş din provincia sudică Jiangxi, o porţiune de drum s-a arcuit cu cel puţin 15 centimetri din cauza căldurii, a arătat televiziunea de stat.

Nanjing, una dintre cele trei "cuptoare" ale Chinei, renumit pentru verile sale toride, şi-a deschis de duminică adăposturile antiaeriene subterane pentru locuitori, buncărele din timpul războiului fiind dotate cu WiFi, cărţi, dozatoare de apă şi chiar cuptoare cu microunde. Oraşul a emis marţi o alertă roşie.

În Chongqing, al doilea "cuptor", acoperişul unuia dintre muzee s-a topit la propriu, ţiglele unui acoperiş tradiţional chinezesc pocnind pe măsură ce căldura a topit gudronul de bază. Oraşul a ridicat o alertă roşie luni.

Chongqing a desfăşurat, de asemenea, camioane de aspersiune cu apă sanitară pentru a menţine răcoarea drumurilor sale.

Săptămâna aceasta, se preconizează că temperaturile ridicate, umiditatea şi radiaţiile ultraviolete vor cuprinde şi oraşul central Wuhan, al treilea cuptor.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0506
Ieri:
Azi: 5.0679
Diferență: 1,1496
Ieri:
Azi: 5.6284
Diferență: -0,5934
Ieri:
Azi: 5.1569
Diferență: 0,4578
Ieri: