Business Internaţional

China este pregătită să contribuie mai mult la stabilizarea zonei euro - oficial chinez

Autor: Anca Dumitrescu

21.04.2011, 19:28 22

China este pregătită să investească mai mult în achiziţia deobligaţiuni pentru a ajuta la stabilizarea zonei euro, după ce acumpărat datorii ale Portugaliei şi Greciei cu mai multe miliardede euro, a declarat joi Song Zhe, ambasadorul Chinei la UE,transmite Reuters.

Song a arătat că China a cumpărat obligaţiuni ale unor ţări dinzona euro pentru a-şi diversifica rezervele valutare uriaşe formateîn mare parte din dolari, dar şi pentru a sprijini Europa înperioada crizei economice.

Joi dimineaţă, Ministerul pentru Afaceri Externe al Chinei aanunţat la Beijing că autorităţile chineze sunt implicate îndiscuţii referitoare la investiţii în Spania, inclusiv înreorganizarea băncilor de economii.

Anunţul a confirmat comentarii anterioare, din partea Spaniei,potrivit cărora autorităţile de la Madrid şi Beijing discutăposibile investiţii, deşi niciuna dintee părţi nu a furnizatdetalii.
Song a avertizat în legătură impactul restructurării datoriilorelene, care ar provoca pierderi deţinătorilor de obligaţiuni,inclusiv Chinei.

"Sper că guvernele vor putea asigura securitatea investiţiilornoastre", a spus oficialul chinez.

El a arătat că Uniunea Europeană este cel mai important partener deafaceri al Chinei, adăugând că autorităţile de la Beijing auinteresul să ajute la "stabilizarea economiei europene şi laieşirea din criză", precum şi la menţinerea euro.

În privinţa achiziţiilor de obligaţiuni elene şi portugheze, de maimulte miliarde de euro, Song a spus că este doar o primă fază, înetapa următoare fiind posibile noi investiţii de acest tip.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO