Business Internaţional

China găseşte o cale să-şi continue politica zero-Covid păstrându-şi în paralel fabricile deschise

China găseşte o cale să-şi continue politica...

Autor: Catalina Apostoiu

18.03.2022, 00:03 262

La numai câteva zile după impunerea unui lockdown ce interzice locuitorilor din Shenzhen să-şi părăsească locuinţele, China permite unor companii să-şi restarteze uzinele din centrul tech apelând la un sistem de circuit închis în care muncitorii sunt aduşi de la dormitoarele administrate de companii la fabrică şi înapoi, fiind testaţi şi verificaţi în mod regulat, notează Bloomberg.

Sistemul, care pune practic muncitorii într-o bulă, este folosit şi în Dongguan, un centru manufacturier ce produce încălţăminte, jucării şi textile pentru export în întreaga lume, dar are în paralel restricţii de stăvilire a coronavirusului.

Cu avertizările privind impactul lockdown-urilor şi politicii zero-Covid asupra celei de-a doua mari economii a lumii înmulţinduâse, astfel de sisteme ar putea menţine operaţionale motoarele creşterii în timp ce alte restricţii rămân în vigoare.

Prin astfel de bule, impactul economic va fi „semnificativ redus“, arată Paul Donovan, economist-şef la UBS.

Sistemul folosit pentru fabricile din Shenzhen pare similar cu sistemul adoptat de China în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă din februarie, un sistem care s-a dovedit de succes.

Au existat discuţii privind copierea acestuia pentru unele evenimente, în special ca modalitate de a permite străinilor să intre în ţară fără nevoia carantinei, în prezent obligatorie.

Michael Hart, preşedinte al Camerei Americane de Comerţ din China, arată că firmele membre au propus aranjamente similare modelului de la Jocuri, adăugând că speră ca ceva similar să fie aprobat pe bază caz după caz.

China a reuşit să ţină virusul departe în cea mai mare parte a ultimilor ani, însă tulpini mai contagioase ca omicronul face ineficiente măsurile implementate până acum.

Bănci printre care Nomura Holdings şi Morgan Stanley spun că abordarea Chinei în privinţa menţinerii sub control a coronavirusului, o abordare graţie căreia ţara a înregistrat unul dintre cele mai scăzute numere al deceselor, pune în pericol perspectivele de creştere ale ţării.

Poate că sistemul circuitului închis va ajuta producătorii să opereze în continuare sub restricţii, dar nu va fi probabil un model a direcţiei către care se îndreaptă abordarea Chinei cu privire la virus, arată Louis Kuijs, economist-şef la S&P Global Ratings.

„Majoritatea chinezilor nu muncesc în fabrici, ci în bitouri, magazine, restaurante. În astfel de locuri de muncă este mai greu de instituit un astfel de sistem“.

Este de asemenea posibil ca acesta să nu fie universal funcţional nici pentru fabrici dacă lockdown-urile stopează logistica şi livrările.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO