Business Internaţional

China găseşte „provocatoare” prezenţa unei nave de război americane în strâmtoarea Taiwan

China găseşte „provocatoare” prezenţa unei nave de...

Autor: Dorin Oancea

26.02.2022, 19:17 414

O navă de război americană a navigat sâmbătă prin sensibila strâmtoare Taiwan, parte a ceea ce armata americană numeşte activitate de rutină, dar pe care China a descris-o drept "provocatoare", scrie Reuters.

Flota a 7-a a marinei americane a declarat că distrugătorul de rachete ghidate USS Ralph Johnson, din clasa Arleigh Burke, efectua un tranzit "de rutină" prin ape internaţionale.

"Tranzitul navei prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite faţă de un Indo-Pacific liber şi deschis", a declarat purtătorul de cuvânt al Flotei a 7-a, Nicholas Lingo, într-un comunicat. "Armata Statelor Unite zboară, navighează şi operează oriunde permite legea internaţională".

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a Chinei a monitorizat trecerea, pe care un purtător de cuvânt a calificat-o într-un comunicat drept un "act provocator".

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că nava a navigat în direcţia nordică prin strâmtoare, că forţele sale au monitorizat trecerea şi nu au observat nimic ieşit din comun.

Taiwanul se află în prezent într-o stare de alertă accentuată din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, fiind nervos că China ar putea încerca să profite de situaţie pentru a face o mişcare pe insulă, deşi guvernul nu a raportat nicio manevră chineză neobişnuită.

Anul trecut, navele militare americane au tranzitat strâmtoarea aproximativ o dată pe lună. Trecerea de sâmbătă a fost prima din noiembrie.

China revendică Taiwanul, guvernat democratic, ca teritoriu propriu şi a organizat misiuni repetate ale forţelor aeriene în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului (ADIZ) în ultimii doi ani, provocând furia Taipeiului.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că sâmbătă opt avioane chineze - şase avioane de vânătoare şi două avioane antisubmarin - au intrat în ADIZ, la nord-est de Insulele Pratas, controlate de Taiwan, la capătul superior al Mării Chinei de Sud.

La fel ca majoritatea ţărilor, Statele Unite nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt cel mai important susţinător internaţional şi furnizor de arme al acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO