Business Internaţional

China înăspreşte blocada comercială impusă Lituaniei

China înăspreşte blocada comercială impusă Lituaniei

Autor: Bogdan Cojocaru

11.02.2022, 00:00 150

China a suspendat de săptămâna aceasta importurile de carne de vită din Lituania pe fondul unui conflict diplomatic care a escaladat într-unul comercial între superputerea asiatică şi micul stat baltic, scrie Euractiv.

Lituania este un aliat activ al Taiwanului, o insulă-stat revendicată de China. Autoritatea vamală chineză nu a justificat în vreun fel suspendarea importurilor de carne de vită. De obicei, agenţia opreşte importurile de carne dacă ţările exportatoare raportează focare de boală la animale.

Lituania nu a raportat recent nicio boală veterinară la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

Beijingul a făcut această mutare după ce Marea Britanie a anunţat că se va alătura Statelor Unite şi Australiei pentru a susţine un caz comercial al UE împotriva Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului privind presupusele restricţii comerciale impuse de Beijing asupra Lituaniei.

Comisia Europeană spune că exporturile lituaniene către China au scăzut cu 91% în decembrie comparativ cu aceeaşi lună din 2020.

Lituania i-a permis Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto în capitala sa, Vilnius, anul trecut, înfuriind Beijingul, care consideră insula autoguvernată drept o parte din teritoriul său.

Ministerul de externe din Taiwan a condamnat cea mai recentă mişcare chineză, pe care a descris-o drept „hărţuire“ şi un exemplu de încercare din partea Beijingului de a schimba politica externă a Lituaniei.

China este cel mai mare importator mondial de carne de vită, dar transporturile din Lituania sunt foarte mici, situându-se la mai puţin de 2.000 de tone în 2020.

Taiwanul şi-a intensificat importurile de alimente din Lituania pentru a ajuta la atenuarea impactului blocadei chineze, cel mai recent cumpărând rom lituanian.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO