Business Internaţional

China încearcă să potolească inflaţia prin ameninţări. Cabinetul Chinei a promis mai multe livrări de pe piaţa internă pentru a relaxa preţurile, o supraveghere mai dură a pieţelor şi că va contracara speculaţiile şi tezaurizarea

China încearcă să potolească inflaţia prin...

Autor: Bogdan Cojocaru

21.05.2021, 00:05 284

Cabinetul Chinei şi-a înăsprit retorica în privinţa creşterii pre­ţurilor materiilor prime, anunţând măsuri noi, mai bine ţintite, pentru a limita activitatea pieţelor astfel încât să menţină presiunile inflaţioniste sub control, scrie Bloomberg.

La o reuniune prezidată de premierul Li Keqiang, Consiliul de Stat a declarat că trebuie depuse mai multe eforturi pentru a evita ca scumpirea materiilor prime să ajungă să fie suportată de consumator prin creşterea preţurilor, potrivit presei chineze.

Comentariile au fost mai dure decât cele de săptămâna trecută, cabinetul promiţând mai multe livrări de pe piaţa internă pentru a relaxa preţurile, o supraveghere mai dură a pieţelor şi că va contracara speculaţiile şi tezaurizarea. În urma avertis­mentelor, preţurile materiilor prime s-au dus ieri în jos, la fel şi cotaţiile acţiunilor companiilor de profil.

Preţurile la poarta fabricii din China au crescut în aprilie cu cel mai rapid ritm din mai mult de trei ani, adăugându-se la riscurile inflaţioniste globale şi alimentând îngrijorările că scumpirile se pot răspândi şi mai adânc în economie. Inflaţia preţurilor de consum a fost relativ benignă până acum, în principal datorită scăderii preţurilor cărnii de porc. Banca centrală a anunţat că inflaţia preţurilor de producţie se va stabiliza probabil la sfârşitul acestui an, iar riscurile inflaţioniste sunt, în general, controlabile.

Guvernul a declarat că politica monetară ar trebui menţinută constantă, iar yuanul va fi ţinut sub control şi la un nivel adecvat şi de echilibru.

Comentariile sugerează că autorităţile preferă să utilizeze plafonări administrative şi măsuri privind aprovizionarea pentru a reduce preţurile mărfurilor, în locul înăspririi politicii monetare, a explicat Zhou Guannan, analist la Hua Chuang Securities.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO