Business Internaţional

China iroseşte anual 38,5 milioane de tone de cereale, cantitate care poate hrăni 200 de milioane de persoane

China iroseşte anual 38,5 milioane de tone de cereale,...

Autor: Luciana Georgescu

26.10.2014, 12:00 1168

China iroseşte anual 38,5 milioane de tone de cereale în timpul transportului cu trenul sau camionul şi în procesarea excesivă, însă oficialii reclamă eforturile depuse pentru a hrăni o cincime din populaţia planetei, mai ales în condiţiile în care Republica Chineză deţine doar 10% din terenul arabil de la nivel global, scrie Bloomberg Businessweek.

“Pierderile pot hrăni circa 200.000 de persoane timp de un, ceea ce este ruşinos”, a spus pentru China Daily, Chen Yuzhong, un reprezentant al agenţiei de stat care se ocupă de administrarea cerealelor.

27,5 tone sunt pierdute din cauza condiţiilor neprielnice de stocare sau pe durata transportului, iar restul sunt distruse pe parcursul procesării excesive, a mai spus Yuzhong.

“În prezent, consumatorii sunt mai pretenţioşi cu privire la culoarea şi forma orezului, însă un bob mai alb nu înseamnă că este şi mai nutritiv”, a declarat Wang Lirong, un inginer din cadrul agenţiei de stat pentru administrarea cerealelor.

Din totalul de 210 milioane de familii de fermieri din China, numai 3% stochează cerealele în mod eficient, potrivit statisticilor publicate de Ministerul Agriculturii. Printre cele mai mari regiuni chineze producătoare de cereale se numără Hebei, Henan, Shandong, Jilin, Liaoning şi Heilongjiang, însă ele duc lipsă de grânare care să poată stoca până la 35 de milioane de tone de cereale.

În ciuda pierderilor massive, China reuşeşte să-şi hrănească populaţia prin intermediul dezvoltărilor tehnologice, care cresc nivelul producţiei şi cu ajutorul subvenţiilor care stimulează activitatea fermierilor, a spus premierul chinezi Li Keqiang.

“Mâncarea este un drept fundamental al omului, în funcţie de care depind toate celelalte drepturi. China are un trecut dureros în ceea ce priveşte foametea, motiv pentru care nu vrem să mai vedem o populaţie pentru care mâncarea şi sărăcia să fie probleme. În plus, suntem dispuşi să împărtăşim progresul tehnologic, fără niciun fel de rezerve”, a declarat Li Keqiang.

Procentul populaţiei chineze care suferă de subnutriţie a scăzut de la 22,9% în 1990-1992 la 11,4% în 2011-2013. În aceeaşi perioadă, numărul persoanelor care au experimentat foame cronică s-a micşorat de la 272,1 milioane la 158 de milioane. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO