Business Internaţional

China îşi etalează tehnologia hidrogenului la Jocurile Olimpice de la Beijing

China îşi etalează tehnologia hidrogenului la Jocurile...

Autor: Bogdan Cojocaru

15.02.2022, 00:00 156

Când Beijingul a găzduit Jocurile Olimpice de vară din 2008, a folosit atenţia de care s-a bucurat din partea lumii pentru a etala tehnologia pentru maşinile electrice, o revoluţie care nici măcar nu începuse în alte părţi, scrie Bloomberg.

Maşinile cu hidrogen nu au prins la public sau printre autorităţile locale cu adevărat aşa cum este cazul vehiculelor alimentate cu baterii, deşi şi ele oferă avantajul de a nu produce emisii de gaze cu efect de seră. Produc doar apă.

Puţin sub 9.000 de vehicule alimentate cu hidrogen au fost vândute în China între 2015 şi 2021, o mică parte din cele 302 milioane de autovehicule în circulaţie.

Dar acum, peste 1.000 de autovehicule cu hidrogen pot fi văzute în mişcare pe străzile din Beijing şi Zhangjiakou, regiunea muntoasă aflată la aproximativ 220 de kilometri nord-est de capitală, unde se desfăşoară probe sportive olimpice precum sărituri cu schiurile şi snowboarding.

Vehiculele includ peste 800 de autobuze de la producători de automobile locali inclusiv Beiqi Foton, Geely şi Yutong. Pot fi întâlnite şi maşinile Mirai şi furgonetele Coaster de la Toyota, alimentate cu hidrogen, transportând sportivi şi personalul olimpic.

Există camioane cu hidrogen special concepute pentru a oferi servicii precum curăţarea schiurilor pentru a ajuta concurenţii să-şi menţină echipamentul, în timp ce patru dintre vehiculele cu hidrogen de la Geely au fost folosite ca dube de catering pentru mâncare, cafea caldă şi ceai cu lapte destinate lucrătorilor olimpici.

În comparaţie cu vehiculele electrice, ale căror baterii se pot consuma mai repede pe vreme rece, vehiculele alimentate cu hidrogen sunt mai potrivite pentru climatele de iarnă precum Zhangjiakou, unde temperaturile în timpul competiţiei au scăzut până la minus 17 grade Celsius.

Reumplerea unei maşini cu hidrogen durează doar câteva minute, mult mai rapid decât încărcarea unui vehicul electric.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO