Business Internaţional

China reconstruieşte infrastructura şi industria din Serbia şi Ungaria

China reconstruieşte infrastructura şi industria din...

Autor: Catalina Apostoiu

14.05.2025, 00:05 3091

Trei companii chinezeşti se nu­mără printre primii cinci exportatori ai Serbiei. O alta ar putea veni în cea mai mare economie din Balcanii de Vest pentru a construi o fabrică de trenuri. Preşedintele sârb, Aleksan­dar Vucic, a adus acasă această veste tocmai de la Moscova, unde cu oca­zia paradei militare de Ziua Victoriei organizate pe 9 mai s-a întâlnit şi a discutat afaceri cu preşedintele Chinei, Xi Jinping.

Oficial, în Serbia investiţiile chinezeşti au toate laudele şi stabilesc recorduri. Cel mai lung tunel din ţară este construit de o companie din China. În Ungaria, chinezii ar putea construi încă o fabrică de maşini, con­tribuind astfel la planurile pre­mie­rului Viktor Orban de a reindus­trialize accelerat ţara prin dezvol­tarea sectorului auto.

„Preşedintele Chinei, Xi Jinping, mi-a spus că analize privind construi­rea unei fabrici de trenuri sunt în curs de finalizare“, a declarat Vucic în faţa reporterilor.

Chinezii sunt de asemenea inte­resaţi de un producător de mobilă sârb, potrivit ekapija.com. Conform preşedintelui sârb, este pentru prima dată când o companie chinezească intere­sată de compania Simpo din Vranje contactează oficialii locali. În prezent, la Simpo, statul sârb plăteşte parţial salariile şi menţine fabrica pe linia de plutire în condiţii dificile.

Vucic a estimat că o potenţială investiţie chinezească în fabrica res­pec­ti­vă, care are peste 1.400 de anga­jaţi, ar reprezenta o salvare pentru Vranje. Acesta a declarat de aseme­nea că i-a cerut preşedintelui chinez ca mai mulţi investitori chinezi să vină în Serbia şi a reamintit că trei dintre cei mai mari exportatori din Serbia sunt companii chineze. Aceştia sunt Zijin Mining Group, Zijin Bor Copper şi divizia locală a producăto­rului de oţel HBIS.

China este cel mai mare inves­titor individual din Serbia, cu o cotă de 34% din volumul total al ISD-urilor de peste 5 miliarde de euro consemnate în 2024.

În 2024, schimburile comerciale dintre Serbia şi China au crescut cu 30% faţă de 2023, a mai precizat Vucic, adăugând că multe lucruri ar mai putea fi îmbunătăţite în coope­rarea cu China. Cu 10 ani în urmă, a adăugat acesta, exporturile totale ale Serbiei către China s-au ridicat la 20 de milioane de euro, iar acum acestea se situează la 1,9 miliarde de euro pe an, ceea ce reprezintă o creştere de aproximativ 200 de ori.

„China devine esenţială pentru noi“, a declarat preşedintele sârb.

Acesta l-a asigurat pe Xi Jinping că „toate proiectele comune de in­fra­structură progresează bine“. Dintre proiectele respective, o companie chi­nezească construieşte un pod de 175,5 milioane de euro peste Dunăre.

În Moscova, Vucic a reafirmat an­gajamentul Serbiei faţă de parte­ne­riatul strategic cu China, partene­riat care a rezultat în finanţări de mi­li­arde de dolari în domeniul infra­struc­turii şi investiţii. Companiile chinezeşti joacă un rol major în proiecte de transport şi energie din Serbia, incluzând linia de cale ferată de mare viteză dintre Belgrad şi Budapesta.

Legătura feroviară Belgrad-Budapesta va uni capitalele a două ţări care şi-au întărit relaţia cu China şi i-au oferit acesteia o uşă de acces pe un continent care este sfârşiat de relaţiile sale cu a doua cea mai mare economie a lumii.

Companiile chineze sunt aşteptate să joace un rol crucial în planurile guvernul maghiar de a face din 2025 un an al realizărilor economice, notează Hungary Today.

Ministrul maghiar al afacerilor externe şi comerţului Peter Szijjarto a indicat recent că în 2020, 2023 şi 2024, companiile chineze au adus cele mai multe investiţii în Ungaria. Pe plan local, 54 de investiţii chineze majore în valoare de 7.000 miliarde de forinţi (17,3 miliarde de euro) au fost realizate în ultimii 10 ani cu susţinere din partea guvernului, creând în mod direct peste 30.000 de noi locuri de muncă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels