Business Internaţional

China redeschisă îşi revine în forţă şi are o sete uriaşă de clienţi, investiţii străine şi gaze

China redeschisă îşi revine în forţă şi are o sete...

Autor: Catalina Apostoiu

02.03.2023, 00:06 2085

Economia Chinei, a doua ca mărime la nivel mondial, dă semne că-şi revine în forţă după abando­narea restricţiillor Covid-19, sec­torul manufacturier înregistrând cea mai semnificativă îmbunătăţire din mai mult de un deceniu, activitatea serviciilor accelerând şi piaţa rezi­denţială stabilizându-se, notează Bloomberg.

Activitatea sectorului manufac­turier chinez a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din ultimul peste un deceniu în februarie. Indica­torul PMI a avansat la 52,6 luna trecută, cel mai ridicat nivel din aprilie 2012. Un indicator nonma­nufacturier care măsoară activitatea din servicii şi construcţii a urcat la 56,3. Ambii indicatori au bătut aştep­tările economiştilor.

Cifrele se adaugă altor semne de reînvigorare a economiei şi plasează strategii ţării într-o poziţie solidă înaintea Congresului Naţional de săptămâna viitoare, când va fi anun­ţată o nouă ţintă de creştere.

Alte date au semnalat o redre­sare a cererii interne. Vânzările de locuinţe au crescut faţă de anul tre­cut, prima creştere din iunie 2021, după ce autorităţile ţării şi-au extins susţinerea pentru sector. Chel­tuie­lile în restaurante şi malluri sunt de asemenea în creştere. În acest context al revenirii, proprietarii de fabrici şi exportatorii chinezi lan­sează o ofensivă de farmec pentru a-şi recâştiga clienţii după trei ani de izolare sub politica zero-Covid a Beijingului, relatează Financial Times.

Guvernele locale chineze orga­nizează delegaţii de exportatori la trade show-uri din SUA şi Europa luând în vizor cumpărători străini care şi-au diversificat furnizorii în ultimii ani în contextul pandemiei.

China este de asemenea pregă­tită să întâmpine cu braţele deschise investitorii străini, a anunţat minis­terul chinez al afacerilor externe, potrivit CGTN.

Investiţiile realizate de compa­niile străine în China au atins cel mai scăzut nivel din 18 ani în a doua jumătate a anului trecut, afectate de tensiunile cu SUA, perspectivele slăbite de creştere economică şi temerile legate de posibile regrese în introducerea de reforme economice, scrie Nikkei.

Investiţiile străine în China au totalizat 42,5 miliarde de dolari în perioada iulie-decembrie 2022, în scădere cu 73% faţă de perioada similară a anului anterior, cel mai dramatic declin din 1999.

În ultimii ani, aproape nicio companie europeană nu a mai pătruns pe piaţa chineză. Alte companii şi-au restrâns operaţiunile sau au ieşit de pe piaţa Chinei.

Odată cu redeschiderea, creşte şi nevoia de gaze a Chinei.

Deşi cererea chineză este o mare necunoscută, un scenariu optimist ar putea însemna o creştere de până la 35% a importurilor de GNL ale ţării în 2023, relevă un raport IEA citat de Bloomberg.

Deocamdată, consumul total de gaze al Chinei este aşteptat să urce cu aproape 7% în 2023.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO