• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
Business Internaţional

China renunţă să mai susţină bursele şi porneşte la vânătoare de vrăjitoare

China renunţă să mai susţină bursele şi porneşte la vânătoare de vrăjitoare

Autor: CătăIina Apostoiu

01.09.2015, 00:04 3136

China se pregăteşte să celebreze cu fast şi prin deja obişnuita paradă a armatei poporului a 70-a aniversare a „victoriei poporului chinez în războiul de rezistenţă împotriva agresiunii japoneze“. Zeci de oficiali din întreaga lume vor veni la defilare pentru a se lăsa impresionaţi de demonstraţia de forţă a militarilor. China are una dintre cele mai mari şi moderne armate din lume, dar la capitolul control şi strategie financiară stă cât se poate de prost. Prăbuşirea meteorică a burselor i-a panicat pe investitorii din întreaga lume.

Beijingul a decis însă să nu mai intervină în sprijinul pieţei locale prin achiziţii de acţiuni, trecând în schimb la măsuri concrete de identificare şi pedepsire a celor pe care-i con­sideră vinovaţi de „destabilizarea pieţei“, scrie Financial Times. Timp de două luni, o „echipă naţională“ de fonduri de investiţii de stat şi instituţii au cheltuit împreună aproximativ 200 miliarde de dolari în încercarea de a susţine piaţa locală de acţiuni care încă se situează cu 37% sub nivelul vârfului înregistrat la mijlocul lunii iunie.

Liderii chinezi simt că au permis dezvăluirea în public a prea multor informaţii în eforturile de salvare a pieţei de acţiuni, reiese dintr-o serie de declaraţii ale oficialilor.

Oficialii insistă că ultima intervenţie de pe piaţă a fost o anomalie şi că guvernul nu va mai relua astfel de operaţiuni. În schimb, autorităţile vor să se concentreze pe anchetarea şi pedepsirea persoanelor şi instituţiilor despre care acestea cred că au profitat de intervenţia statului pentru a realiza profituri sau care au zădărnicit încercările guvernului de a susţine piaţa.

Autorităţile chineze au anunţat astfel că au pedepsit aproape 200 de persoane pentru că au răspândit zvonuri pe internet legate de evenimentele recente, acum ar fi turbulenţele de pe pieţele de acţiuni şi exploziile din Tianjin, relatează The Wall Street Journal.

Potrivit ministerului Securităţii Naţionale, persoanele acuzate şi-au exprimat regretele pentru acţiunile lor. Separat, la începutul săptămânii, agenţia de ştiri Xinhua a anunţat că autorităţile au reţinut un jurnalist de la o revistă chineză de ştiri financiare pentru a fi răspândit informaţii false legate de tranzacţiile cu titluri financiare şi contracte futures.

Potrivit aceleiaşi agenţii, autorităţile au mai reţinut patru oficiali ai Citic Securities pentru presupuse activităţi de insider trading, cât şi un angajat al autorităţii de reglementare a pieţei financiare pentru luare de mită, insider trading şi fals.

Într-un semnal îngriorător pentru investitorii internaţionali cu prezenţă în China, unii oficiali au cerut măsuri de pedepsire a “forţelor străine”  care au destabilizat piaţa intenţionat. “Investitorii din întreaga lume urmăresc această vânătoare de vrăjitoare şi încearcă să înţeleagă ce înseamnă pentru ei”, notează managerul unui fond de hedging din Hong Kong.

Guvernul chinez a fost în ultima vreme dur criticat pentru lipsa rezultatelor concrete în eforturile de contracarare a încetiniri economiei locale şi a turbulenţelor de pe pieţe.

Recent, banca americană Goldman Sachs, cea mai influentă din lume, şi-a redus estimările de creştere a economiei chineze pe următorii trei ani pe fondul pesimismului în creştere privitor la soliditatea celei de-a doua economii a lumii ca mărime, potrivit CNBC.

Astfel, proiecţiile de creştere pe 2016, 2017 şi 2018 au fost reduse la 6,4%, 6,1% şi 5,8%, de la 6,7%, 6,5% şi 6.2%.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787