Business Internaţional

China respinge posibilitatea incetinirii economiei pe fondul scaderii exporturilor

05.06.2008, 13:32 10

Banca centrala a Chinei respinge estimarile conform carora rata exporturilor va scadea pe fondul crizei economice din SUA, scrie Bloomberg.
"Unii cred ca scaderea dramatica a cererii externe inseamna ca trebuie sa adoptam o politica mai permisiva", se mentioneaza intr-un raport emis luni de institutul de cercetare financiara al bancii. Analiza exporturilor ar trebui sa fie una obiectiva si nu "exagerata", iar o scadere "drastica" a ritmului de livrare nu se va petrece curand. Moneda nationala a Chinei - yuanul - s-a apreciat anul acesta cu 5% in fata dolarului in conditiile in care banca centrala se lupta cu o inflatie aflata la un nivel maxim al ultimilor 12 ani. Raportul arata ca banca centrala a Chinei este de parere ca o amenintare mai mare decat scaderea cererii de export este cresterea preturilor - situatie agravata si de cutremurul de luna trecuta.
"Asta este ceea ce credem noi ca se discuta de ceva vreme in spatele usilor inchise ale bancii centrale. Acest lucru sublinaza faptul ca ar trebui sa ne asteptam la o apreciere rapida a monedei chineze", a spus economistul companiei Capital Economics din Londra, Mark Williams.
In cursul anului trecut, yuanul s-a apreciat cu 7%. Aprecierea monedei nationale inseamna reducerea costurilor de import cresterea celor de export, lucru care ar putea aduce lichiditati pe piata economica.
Anul acesta China a majorat limita rezervelor pe care bancile sunt obligate sa le faca pana la valoarea record de 16,5%. Ritmul de crestere economica al Chinei a scazut pana la 10,6% in primul trimestru al acestui an, de la 11,9% in cursul anului trecut, in paralel cu incetinirea ritmului de crestere al exporturilor. Rata livrarilor peste Ocean a crescut cu 22% in luna aprilie, comparativ cu cresterea de 31% a lunii anterioare. Inflatia a ajuns la 8,5% in luna aprilie, cu doua puncte procentuale peste valoarea lunii decembrie, cand banca centrala a majorat ultima data rata dobanzii de referinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO