Business Internaţional

China se angajează la investiţii masive în economiile africane

Preşedintele sud-african Jacob Zuma şi cel chinez Xi Jinping au anunţat întărirea legăturilor dintre ţările lor

Preşedintele sud-african Jacob Zuma şi cel chinez Xi Jinping au anunţat întărirea legăturilor dintre ţările lor

Autor: CătăIina Apostoiu

07.12.2015, 00:02 1110
Preşedintele chinez Xi Jinping a anunţat noi finanţări masive pentru proiecte în Africa în cadrul unui summit major privind cooperarea dintre China şi Africa din Johannesburg, relatează Deutsche Welle. Programul include credite cu dobândă zero şi importante investiţii în infrastructură.

Preşedintele chinez a declarat în faţa liderilor africani că ţara sa va asigura finanţări în valoare de 60 miliarde de dolari pe o perioadă de trei ani pentru a susţine dezvoltarea de pe continent.

„Planurile de finanţare sunt menite să rezolve trei probleme care întârzie dezvoltarea Africii: infrastructura inadecvată, lipsa de personal calificat şi finanţarea deficitară“, a declarat Xi Jinping.

Summitul este organizat pentru a doua oară, acesta fiind lansat în Beijing în anul 2000. De atunci, comerţul Chinei cu Africa l-a depăşit pe cel al partenerilor tradiţionali, Europa şi SUA.

Totuşi, declinul preţurilor materiilor prime a afectat puternic ţările africane care se bazează pe cererea venită din partea Chinei, companiile miniere din ţări bogate în resurse ca Zambia şi Africa de Sud operând disponibilizări masive.

Prin urmare, preşedintele sud-african Jacob Zuma a declarat că summitul este important pentru „asigurarea viabilităţii pe termen lung a sectorului minier african“.

De asemenea, potrivit lui Zuma, întărirea legăturilor dintre Africa şi China va constitui o cooperare benefică pentru toate părţile, potrivit BBC.

Totuşi, summitul a fost organizat într-o perioadă de încetinire a creşterii economice pentru China, însoţită de o creştere a salariilor, ceea ce erodează competitivitatea celei de-a doua mari economii a lumii.

Ross Anthony, director al Centrului pentru Studii Chineze de la Universitatea Stellenbosch din Africa de Sud, spune că o soluţie pe care China o are în vedere este industrializarea în afara graniţelor sale.

„Dacă industriile pot fi mutate către alte părţi ale lumii rămânând în acelaşi timp sub control chinez, aceasta ar constitui o strategie pe care China s-ar putea baza pentru a-şi echilibra economia locală“, a declarat Ross Anthony.

Unii se tem de obligaţiile ataşate aparentei deschideri a Chinei, anticipând că chinezii vor spune „am acordat Zimbabwe această sumă de bani, iar acum va trebui ca ei să asculte ce avem noi de spus. Noi suntem cei care deţinem capitalul în acest caz“.

Alţii în schimb cred în eforturile Chinei de a scoate Africa din sărăcie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO