Business Internaţional

China se angajează să-şi menţină moneda stabilă

Fang Xinghai: Sistemul nostru nu este structurat în aşa fel încât să poată comunica neîntrerupt cu pieţele.

Fang Xinghai: Sistemul nostru nu este structurat în aşa fel încât să poată comunica neîntrerupt cu pieţele.

Autor: CătăIina Apostoiu

22.01.2016, 00:03 481

Şeful autorităţii de reglementare a sectorului financiar al Chinei s-a angajat la Davos să menţină stabilă valoarea monedei naţionale, admiţând în acelaşi timp că turbulenţele apărute pe pieţe în acest an s-au datorat în mare parte comunicării deficitare a autorităţilor, scrie Financial Times.

Presat să prezinte atitudinea ţării sale faţă de ieşirile de capital şi deprecierea renminbi în raport cu dolarul, Fang Xinghai, vicepreşedinte al autorităţii, a insistat că „nu există nicio bază“ pentru ca China să urmărească o depreciere a monedei sale. Xinghai a recunoscut însă că procesul de comunicare a poziţiei cursului de schimb a fost unul deficitar în utimele săptămâni, când ieşirile de capital s-au accelerat. „Sistemul nostru nu este structurat în aşa fel încât să poată comunica neîntrerupt cu pieţele. Dar vom învăţa să facem acest lucru“, a afirmat oficialul chinez.

În încercarea de a clarifica politica ţării sale, Fang a mai declarat că temerile privitoare la volatilitatea de pe piaţa bursieră a Chinei sunt exagerate, având în vedere legătura slabă a acesteia cu economia reală, dar a acceptat că volatilitatea monetară este mai importantă.

„Nu ar trebui să ne concentrăm pe mişcarea pe câteva zile a monedei. Politica va fi de reorientare către raportarea la un coş monetar, iar cursul de schimb va fi destul de stabil pe viitor“, a adăugat Fang.

„O depreciere a monedei nu este în interesul Chinei. Nu este benefică pentru consumul intern“, a susţinut oficialul chinez. Deşi trece printr-o uriaşă tranziţie către servicii şi consum, economia chineză va continua să crească într-un ritm robust, a declarat la Davos Christine Lagarde, directorul FMI.

Potrivit lui Fang, consumul a reprezentat anul trecut 52,5% din economie, în creştere de la 49% cu cinci ani în urmă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO