Business Internaţional

China se închide pentru investiţiile străină în industria auto pentru a-şi proteza piaţa internă

China se închide pentru investiţiile străină în industria auto pentru a-şi proteza piaţa internă

Autor: Iulian Anghel

31.12.2011, 15:51 1016

China, prima piaţă de automobile din lume, va limita investiţiile constructorilor străini de automobile pentru a încuraja industria naţională, a anunţat agenţia China Nouă. "Beijingul îşi va retrage sprijinul pentru investiţiile străine în industria auto. Măsura va fi aplicată începând cu luna februarie", indică agenţia citată.


"Comisia de dezvoltare şi reforme ca şi ministerul comerţului vor impune constructorilor de automobile, din 30 ianuarie, restricţii datorate necesităţii dezvoltării armonioase a construcţiei de automobile chinezeşti", potrivit China Nouă.


Mărcile de automobile chinezeşti ocupă în jur de o treime din piaţa locală. Produsele sunt mai ieftine decât cele ale constructorilor străini, dar sunt de o calitate mediocră. Numeroşi constructori chinezi propun, de altminteri, modele copiate fără licenţă după automobilele străine. Piaţa este totuşi dominată de Volkswagen dar şi de Nissan, Hyundai, Toyota , Honda.


Nu ar fi vorba despre protecţionism? În vreme ce economiile străine suferă de pe urma concurenţei produselor chinezeşti Beijingul îşi afişează, astfel, cu insolenţă naţionalismul, comentează AFP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO