Business Internaţional

China şi SUA încep negocierile comerciale: Care sunt cele şapte teme aflate pe masă

China şi SUA încep negocierile comerciale: Care sunt...

Autor: Departamentul Economic

06.01.2019, 16:34 490

Oficialii din China şi din Statele Unite vor începe discuţii la nivel ministerial în Beijing, în perioada 7-8 ianuarie, despre disputa comerciale dintre cele două state, în speranţa de a ajunge la un acord în timpul armistiţiului de 90 de zile stabilit de preşedinţii Donald Trump şi Xi Jinping.

În timp ce negocierile la nivel mediu nu vor produce, probabil, un progres major, mizele sunt ridicate, deoarece ambele părţi se vor confrunta cu o majorare a tarifelor în luna martie, dacă nu vor ajunge la un acord. Mai multe discuţii la nivel înalt sunt aşteptate la sfârşitul acestei luni, conform South China Morning Post, potrivit căruia Trump ar putea discuta cu vicepreşedintele chinez Wang Qishan la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveţia.

Pe agenda discuţiilor se află şapte chestiuni:

1. Proprietatea intelectuală

SUA acuză China că forţează companiile americane să dezvăluie tehnologii sensibile şi că fură proprietăţi intelectuale este una dintre cele mai acute probleme, care ar putea să consfinţească sau să întrerupă orice înţelegere potenţială. Negocierile de 90 de zile se vor concentra pe "schimbări structurale" în modul în care China se ocupă de transferurile tehnologice, pe protecţia proprietăţii intelectuale, pe furtul cibernetic şi alte probleme.

China a anunţat că va pedepsie companiile care fură proprietăţi intelectuale şi că elaborează o lege care să prevină transferul forţat de tehnologie.

2. Huawei şi 5G

Huawei Technologies Co., cel mai mare producător de telecomunicaţii din China, a negat acuzaţiile SUA şi ale aliaţilor că facilitează spionajul susţinut de stat. Compania este implicată în dezvoltarea tehnologiei 5G şi deţine o zecime din brevetele esenţiale ale acesteia din întreaga lume. Dar eforturile sale s-au lovit de SUA, care a interzis achiziţiile publice ale produselor companiei şi a încurajat alte naţiuni să facă acelaşi lucru.

Beijingul a cerut, în acelaşi timp, Canadei, să elibereze directorul financiar al Huawei, Meng Wanzhou, care a fost arestată în Canada pentru presupusă fraudă bancară. FBI examinează, de asemenea, posibile încălcări ale sancţiunilor iraniene de către compania chineză. Doi canadieni care au fost arestaţi după reţinerea lui Meng rămân deţinuţi în China.

3. Made in China 2025

Planul "Made in China 2025" al Beijingului vizează transformarea Chinei într-un lider pentru 10 sectoare emergente, inclusiv robotică, vehicule cu energie curată şi biotehnologie. Ambiţiile chineze au iscat furia Casei Albe, care susţine că implicarea statului încalcă regulile OMC şi ar putea crea avantaje pentru investitorii străini. Tarifele vamale impuse de Trump au vizat multe dintre industriile din plan.

China consideră planul esenţial pentru atingerea obiectivelor sale economice pe termen lung. Luna trecută, surse familiarizate cu domeniul au afirmat că China ar putea fi dispusă să modifice planul, poate chiar să amâne părţi din acesta cu un deceniu, dacă acest lucru ajută la încetarea războiului comercial.

4. Energia

Tensiunile comerciale au perturbat ceea ce ar trebui să fie o afacere bună pentru ambele ţări: SUA devine un important exportator de petrol şi gaze naturale, în timp ce China a devenit cel mai mare cumpărător din lume pentru ambele hidrocarburi. China nu mai tarifează suplimentar gazele naturale lichefiate din SUA, ceea ce poate relansa vânzările, dar preocuparea pe termen lung pentru industrie este restabilirea încrederii la un nivel care să convingă companiile chineze să investească miliarde de dolari în viitoarele proiecte de export americane.

5. Importurile agricole

Investitorii vor urmări să vadă dacă China elimină tarifele aplicate produselor agricole din SUA, incluzând soia, porumbul, bumbacul, sorgul şi carnea de porc - care au afectat grav producătorii americani. Eliminarea tarifelor ar putea încuraja cumpărătorii privaţi să reia imediat achiziţiile de produse agricole din SUA. China poate, de asemenea, să elimine o serie de tarifele pentru unele cereale, precum şi să permită importul de păsări din SUA, după ce a dat lumină verde achiziţiilor de orez din SUA. În cazul în care negocierile nu au finalitate, China ar putea să anuleze unele comenzi de soia care au fost făcute în ultimele săptămâni.

6. Tarife auto

China a elimnat de la 1 ianuarie o taxă de 25% pentru vehiculele importate din SUA pe care o impusese. Taxa suplimentară a afectat toate fabricile de automobile care vând automobile fabricate în SUA în China, inclusiv Tesla, BMW şi Daimler. Vânzările auto în China au scăzut şase luni consecutive până în noiembrie, iar datele din luna decembrie sunt aşteptate în curând.

7. Accesul pe piaţă al băncilor

China s-a angajat să permită accesul mai facile al firmelor financiare cu capital străin. În noiembrie, UBS Group AG a devenit prima entitate care a câştigat controlul asupra unei societăţi mixte de valori mobiliare locale, conformitate unor noi reguli din 2018, mai permisive. JPMorgan Chase & Co. şi Nomura Holdings Inc. aşteaptă încă aprobări pentru pachetele majoritare ale unor parteneriate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO