Business Internaţional

China susţine Europa: suntem siguri că zona euro va trece peste această criză

China susţine Europa: suntem siguri că zona euro va trece peste această criză

Autor: Alexandru Matei

05.08.2011, 13:52 707

China rămâne încrezătoare că zona euro va ieşi cu bine dinsituaţia grea în care se află şi va continua să susţină monedaeuro, chiar dacă criza datoriilor suverane riscă să atingă Spaniaşi Italia, scrie AFP.

"China a avut mereu încredere în zona euro şi în monedaeuropeană", a declarat ministrul de externe Yang Jiechi, aflat învizită în Polonia. "China şi-a majorat deţinere de euroobligaţiuniîn ultimii ani şi va continua să susţină moneda şi uniunea monetarăeuropeană", a continuat Jiechi.

Guvernul de la Beijing şi-a expirmat constant susţinerea faţă deţările cu probleme din Europa, pieţe importante pentru exporturileChinei, angajându-se să cumpere obligaţiuni ale Greciei atunci cândţara se va întoarce pe pieţele financiare, sau ale Portugaliei.

China, care are rezerve valutare de 3.200 de miliarde de dolari,cele mai mari din lume, este cel mai mare deţinător extern deobligaţiuni ale SUA, dar încearcă să îşi diversifice investiţiilepentru a reduce dependenţa faţă de dolar.

De la criza financiară din 2008, fondul suveran de investiţii alChinei, care are active de 400 de miliarde de dolari, şi-a majoratdeţinerile de obligaţiuni emise de statele europene, care oferărandamente mai mari decât cele americane.

Deşi nu există o statistică exactă privind deţinerile deobligaţiuni europene ale Chinei, analiştii estimează că valoareaacestora este relativ mică, iar cea mai mare parte a banilor suntinvestiţi în titluri ale economiilor stabile precum Germania sauFranţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO