• Leu / EUR4.9427
  • Leu / GBP5.4791
  • Leu / USD5.1135
Business Internaţional

China trimite în Coreea de Nord o echipă ce include medici, pentru a-l consulta pe Kim Jong Un

China trimite în Coreea de Nord o echipă ce include medici, pentru a-l consulta pe Kim Jong Un

Autor: Dorin Oancea

25.04.2020, 07:53 112

China a trimis o echipă ce include experţi medicali în Coreea de Nord, pentru a-l consulta şi consilia pe Kim Jong Un, pe fondul unor rapoarte neconfirmate despre starea de sănătate a liderului nord-coreean, anunţă Reuters, citând trei surse anonime.

O delegatie condusa de un membru inalt al departamentului pentru legături internaţionale al Partidului Comunist Chinez a parasit joi Beijingul pentru Coreea de Nord, au spus doua surse. Departamentul este principalul organism chinez care se ocupă de Coreea de Nord.

Ministerul de externe al Chinei nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Daily NK, un site web din Seul, a raportat la începutul acestei săptămâni că Kim Jong Un se reface după ce a fost supus unei proceduri cardiovasculare pe 12 aprilie.

Oficialii guvernului sud-coreean şi un oficial chinez au contestat rapoartele care sugerează că Kim era în stare gravă după operaţie. Oficialii sud-coreeni au declarat că nu au detectat semne de activitate neobişnuită în Coreea de Nord.

Joi, preşedintele SUA, Donald Trump, a negat rapoartele privind sănătatea lui Kim. "Cred că raportul a fost incorect", a declarat Trump reporterilor, dar a refuzat să spună dacă a luat legătura cu oficialii nord-coreeni.

Vineri, o sursă sud-coreeană a declarat pentru Reuters că liderul nord-coreean este în viaţă şi probabil că îşi va face apariţia în public în curând.

Un oficial apropiat serviciilor de informaţii din SUA a spus că se ştia despre Kim că are probleme de sănătate, dar că nu există motive pentru a crede că este grav bolnav sau că nu poate să reapară în public.

Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo, întrebat despre starea de sănătate a lui Kim pe Fox News, a spus: „Nu am nimic dec omunicat în această seară, dar poporul american ar trebui să ştie că urmărim foarte atent situaţia.“

Coreea de Nord este una dintre cele mai izolate ţări din lume, iar sănătatea liderilor săi este tratată ca o problemă de securitate a statului.

Mass-media de stat din Coreea de Nord a emis cele mai recente informaţii despre Kim pe 11 aprilie, când acesta a prezidat o întâlnire, dar nu i-a confirmat participarea la un eveniment care marca ziua de naştere a bunicului său, Kim Il Sung, pe 15 aprilie, un important eveniment aniversar în Coreea de Nord.

Kim, 36 de ani, a mai dispărut din mass-media nord-coreeană. În 2014, a lipsit mai bine de o lună, iar televiziunea de stat l-a prezentat mai târziu mergând şchiopătat. Speculaţiile despre sănătatea sa au fost influenţate de faptul că fumează mult, de creşterea în greutate de la preluarea puterii şi din cauza istoricului problemelor cardiovasculare din familie.

Când tatăl lui Kim Jong Un, Kim Jong Il, a suferit un accident vascular cerebral în 2008, presa sud-coreeană a raportat la acea vreme că medici chinezi au fost implicaţi în tratamentul său, împreună cu medici francezi.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9427
Diferență: -0,0202
Ieri: 4.9437
Azi: 5.1135
Diferență: 0,8998
Ieri: 5.0679
Azi: 5.4791
Diferență: -2,6526
Ieri: 5.6284
Azi: 5.1775
Diferență: 0,3995
Ieri: 5.1569