Business Internaţional

China vrea să cumpere active reale ale Europei, nu hârtiile ei

China vrea să cumpere active reale ale Europei, nu hârtiile ei

Autor: Andreea Mindrila

30.11.2011, 00:03 681

China vrea să cumpere fabrici şi reţele feroviare europene în locul obligaţiunilor suve­rane nesigure, profi­tând de preţurile reduse în con­textul crizei din zona euro, scrie EUobserver.

Ministrul chinez al co­mer­ţului Chen Deming a exprimat clar această strategie la un congres de afaceri din China. "Anul viitor vom trimite o delegaţie pentru a promova relaţiile comerciale şi investiţiile în ţările europene. Unele dintre economiile europene se confruntă cu o criză a datoriilor şi speră să-şi transforme activele în lichidităţi şi ar dori ca întreprinderile lor să fie cumpărate cu capital străin. Vom urmări acest proces îndeaproape şi îl vom impulsiona", spune ministrul.

Observaţiile lui Chen vin după ce Lou Jiwei, preşedintele companiei Chinese Investment Corpo­ration, care are o valoare de 410 mld. dolari, a scris într-o opinie publicată de Financial Times că infrastructura europeană are nevoie de ajutor extern.

"China s-a implicat în proiectele de infra­structură străine doar în calitate de contractor. Acum investitorii chinezi vor să investească, să dezvolte aceste pro­iecte", a explicat acesta.

Lou a lăudat Marea Britanie ca fiind "una dintre cele mai deschise economii din lume" şi a menţionat implicarea într-un nou proiect fe­roviar în această ţară.

Operatorul portuar chinez Cosco a cum­părat anul trecut un contract de leasing pe 35 de ani pentru două ter­minale de containere în Grecia, stat împovărat de da­torii.

Islanda afectată de criză a blocat săptămâna trecută vânzarea unei ferme de dimensiuni mari în raport cu teritoriul statului către omul de afaceri chinez Huang Nubo din motive de siguranţă naţională.

Nabo susţine că voia să construiască un hotel şi un teren de golf.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO