Business Internaţional

China vrea să desfiinţeze 5-6 milioane din locurile de muncă la companii de stat în 2-3 ani

China vrea să desfiinţeze 5-6 milioane din locurile de...

Autor: Marius Oncu

01.03.2016, 14:20 174

Conducerea Chinei, obsedată de menţinerea stabilităţii interne, va cheltui aproape 150 de miliarde yuani (23 miliarde dolari) pentru a acoperi costurile concedierilor doar în producţia de cărbune şi oţel, astfel încât desfiinţarea de locuri de muncă să nu conducă la tulburări sociale.

Totalul concedierilor ar putea fi chiar mai mare întrucât desfiinţarea de locuri de muncă se va extinde probabil la şi mai multe sectoare ale economiei.

Totodată, de la buget ar urma să fie acoperite şi datoriile lăsate în urmă de societăţile de stat "zombi", a căror activitate a fost oprită, dar fără a concedia angajaţii, din cauza temerilor autorităţilor privind impactul social al falimentelor şi şomajului.

Închiderea companiilor din această categorie a fost identificată ca o prioritate a guvernului chinez în acest an.

Sectorul de stat avea aproximativ 37 de milioane de angajaţi în 2013 şi genera circa 40% din producţia industrială a ţării. De asemenea, în sectorul de stat au fost acordate aproximativ jumătate din creditele bancare.

Aceasta ar fi cea mai amplă restructurare la nivel naţional în China după cea care a avut loc în perioada 1998-2003, când şi-au pierdut locurile de muncă 28 de milioane de persoane. Costurile statului pentru ca aceste persoane să-şi găsească locuri de muncă s-au ridicat la 73,1 miliarde yuani (11,2 miliarde dolari).

Un membru al cabinetului de la Beijing a anunţat luni că statul se aşteaptă să desfiinţeze 1,8 milioane de locuri de muncă din sectoarele cărbune şi oţel, dar nu a precizat când vor avea loc aceste concedieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO