Business Internaţional

Chinezii au devenit prea puternici. Criticile americanilor nu îi mai ating

Chinezii au devenit prea puternici. Criticile americanilor nu îi mai ating

Autor: Catalina Apostoiu

14.10.2010, 23:53 27

Secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner şi-a îndemnatomologii din Europa, Canada şi Japonia să ia parte la eforturile dea convinge China să permită aprecierea monedei sale locale, yuanul,un factor crucial în corectarea dezechilibrelor comerciale careameninţă procesul de redresare a economiei mondiale, scrie The NewYork Times.

Totuşi, recenta reuniune anuală a FMI s-a încheiat cu declaraţiimoderate în care se făcea referire indirectă la tensiunile de ordinmonetar existente la nivel mondial.

Situaţia indică dificultatea asigurării unei cooperări economicela nivel internaţional la doi ani după declanşarea crizeifinanciare.

Mai presus de orice, spun oficialii, criza a schimbat polul deinfluenţă de la cele mai bogate puteri către Asia şi AmericaLatină, ale căror economii au făcut faţă crizei mult mai bine decâtcele din Statele Unite, Europa şi Japonia.

"Acesta este sfârşitul unui model în care şapte economiiavansate pot lua decizii pentru întreaga lume, fără ţărileemergente. Ne place sau nu, trebuie să acceptăm acest lucru", adeclarat un oficial european.

Dezbaterea referitoare la evaluarea monedelor este crucială.Liderii mondiali sunt de acord că pentru ca economia mondială săfie mai stabilă, dezechilibrele dintre ţări creditoare precum Chinaşi Germania şi ţări debitoare ca Statele Unite şi Marea Britanie săfie eliminate. Acest lucru va contribui la crearea de locuri demuncă în Statele Unite şi la reducerea ameninţării inflaţiei şicreşterilor artificiale ale valorii activelor în China.

Noua situaţie a afectat cel mai vizibil Statele Unite, care faccele mai mari presiuni în scopul modificării poziţiei Chinei. Îngeneral, europenii au o atitudine mai moderată cu privire laChina.

Există mai multe motive pentru care nu s-a ajuns până acum la opoziţie unificată privitoare la problema monedei chineze.

În primul rând, China a reuşit să respingă criticile privitoarela politicile sale monetare angajându-se la un ritm gradual deapreciere a monedei şi atrăgând atenţia asupra altor surse aledezechilibrelor mondiale.

În al doilea rând, cea mai dificilă parte a crizei a trecut şimulte ţări sunt acum mai preocupate de propriile economii.

Ceea ce complică situaţia este disputa dintre Statele Unite şiEuropa cu privire la modificarea reprezentării în cadrul FMI,Statele Unite dorind ca statele emergente să aibă o reprezentaresporită şi prin urmare şi o responsabilitate mai mare, în timp ceEuropa ezită să renunţe la o parte din poziţiile deţinute.

În plus, din perspectiva multor ţări, Statele Unite nu se maibucură de suficientă influenţă pentru a creiona politica mondială.În cadrul unui discurs recent, Geithner a acuzat China dedeclanşarea unui ciclu de "nonapreciere competitivă", în careţările blochează aprecierea monedelor locale pentru a-şi sprijiniexportatorii. Economiştii au avertizat că acest tip de politicăpoate duce la un război monetar distructiv. Alţi oficiali şi-auexprimat temerile că Statele Unite contribuie la rândul lor ladezechilibrul monetar: banca centrală a adoptat o politică monetarăexpansionistă şi a contribuit la devalorizarea dolarului în raportcu alte monede.

Edwin M. Truman, fost oficial al Fed, a declarat că deşi Europaşi Japonia vor ca yuanul să se aprecieze, acestea nu vor ca"dolarul să se deprecieze în paralel".

În cadrul strategiei adoptate, Statele Unite susţin că China vaavea, de asemenea, de câştigat de pe urma aprecierii yuanului.

Conform multor economişti, s-ar reduce riscul inflaţiei şi albulelor de active, iar creşterea ar fi reorientată dinspreexporturi şi zone de coastă către cerere internă şi regiuni ruralesărace ce au nevoie de dezvoltare.

James D. Wolfensohn, fost preşedinte al Băncii Mondiale, aratăcă fiecare tabără are dreptate. "China trebuie să-şi menţinăeconomia pe creştere şi are dreptate spunând că nu va permitealtora să-i conducă economia, iar pe de altă parte, noi avemdreptate spunând că China ar trebui să suporte o parte a poverii şisă dea dovadă de oarecare leadership".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO