Business Internaţional

Chinezii au profitat de criză şi au cumpărat cu credite ieftine influenţă în ţările cu resurse naturale

Chinezii au profitat de criză şi au cumpărat cu credite ieftine influenţă în ţările cu resurse naturale

Autor: Gabriel Razi

18.01.2011, 23:53 68

China îşi confirmă statutul de superputere economică după ceanul trecut a atras investiţii străine directe de peste 100 demiliarde de dolari, iar în ultimii doi ani a acordat ţărilor încurs de dezvoltare mai multe credite decât Banca Mondială, organismspecial creat pentru a ajuta ţările sărace să se dezvolte.

Un studiu al cotidianului britanic Financial Times arată că prinintermediul a două bănci Beijingul a acordat în doi ani ţărilor încurs de dezvoltare credite în valoare de 110 mld. dolari (82,75mld. euro), mai mult decât Banca Mondială, încă un indiciu alambiţiilor Chinei la nivel mondial şi al încercărilor de a-şiasigura resurse naturale. Banca Mondială, instituţie care se dedicăîn mod tradiţional asistenţei statelor mai puţin dezvoltate, aoferit de la mijlocul lui 2008 la jumătatea lui 2010 credite învaloare de 100 mld. dolari, o valoare de asemenea record.

Cele două bănci, China Development Bank şi China Export-ImportBank, oferă condiţii mult mai bune decât Banca Mondială şi alţicreditori pentru anumite tranzacţii care au în spate intereseleBeijingului şi condiţii similare pentru cele fără încărcăturăpolitică.

Frânarea creditării din timpul crizei financiare a permisautorităţilor de la Beijing să promoveze interesele companiilorsale energetice cu ajutorul creditelor avantajoase acordate marilorproducători de petrol şi gaze, printre care Rusia, Venezuela,Brazilia.

Împrumuturile date cu uşurinţă de Beijing au şi rolul de vectorprin care autorităţile speră să "forţeze" internaţionalizareayuanului. Jumătate din împrumutul de 20 mld. dolari oferitVenezuelei a fost denominat în yuani, banii urmând să se întoarcăîn China prin achiziţii de echipamente şi bunuri produse decompaniile chinezeşti.

Investiţii străine record

China a atras anul trecut o cantitate record de investiţiistrăine directe, acestea fiind evaluate de autorităţile de laBeijing la 106 miliarde de dolari (80 mld. euro), în creştere cu17,4% faţă de anul 2009, scrie BBC News. Cu o valoare de 101 mld.dolari, China se află pe locul doi după Statele Unite (186,1miliarde de dolari) în topul ţărilor care au atras cele mai multeinvestiţii străine, conform unui raport al Conferinţei ONU pentruComerţ şi Dezvoltare (UNCTAD).

"Îmbunătăţirea mediului investiţional a reprezentat motorul carea atras capitalul străin în China", a spus Yao Jian, purtătorul decuvânt al Ministerului Comerţului.

O cincime din sumele investite în China s-a îndreptat cătresectorul imobiliar, autorităţile de la Beijing neputând împiedicadezvoltarea unui balon speculativ pe această piaţă.

Yao Jian a precizat că investiţiile s-au îndreptat cu precăderecătre centrul şi vestul Chinei, regiuni mai puţin dezvoltate, undecosturile cu forţa de muncă sunt mai scăzute.

Investiţiile directe în străinătate realizate de companiilechinezeşti au crescut anul trecut cu 36,3%, până la 59 de miliardede dolari. Din totalul investiţiilor chinezeşti în străinătate, 40%au fost reprezentate de fuziuni şi achiziţii, companiile chinezeştipreferând atât să cumpere alte firme, cât şi să investească înproiecte noi şi start-up-uri.

Preşedintele Chinei merge în SUA

Preşedintele chinez Hu Jintao urmează să se deplaseze pentru ovizită de stat de patru zile în Statele Unite, ambele părţi sperândcă prezenţa preşedintelui chinez va "încălzi" relaţiile seriosafectate de tensiunile provocate anul trecut de "războiulvalutelor", când atât Beijingul cât şi Washingtonul s-au acuzatreciproc de politici monetare imorale.

Hu Jintao speră să semneze acorduri de colaborare bilaterală îndomeniul energetic, al aviaţiei şi cel al tehnologiiloraero-spaţiale, spunând că ambele state trebuie să "abandonezementalitatea jocurilor cu sumă nulă din timpul RăzboiuluiRece".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO